Po sestrelitvi ruskega vojaškega helikopterja Azerbajdžan in Armenija podpisala premirje

Kot je sporočila večina svetovnih medijev, potrdilo pa tudi pristojno rusko ministrstvo, je bil včeraj v armenskem zračnem prostoru, tik ob meji z Azerbajdžanom, sestreljen ruski vojaški helikoper Mi-24.

Leteča topnjača, kot še pravijo nadvse cenjenemu ruskemu helikopterju, ki po NATO standardizaciji nosi tudi ime “Hind” ( košuta), je bila sestreljena s protizračnim orožjem, kakršnega sicer uporablja pehota. Plameni so Mi-24 zajeli nad gorovjem Ararat, pri čemer sta umrla dva člana posadke, eden pa je sestrelitev preživel, a je težje ranjen. Raketo so izstrelili z območja azerbajdžanske eksklave Nahičevan.

Zunanje ministrstvo Azerbajdžana je medtem že prevzelo odgovornost za sestrelitev, a pojasnjuje, da je do slednje prišlo “po nesreči”, Rusiji pa je ob opravičilu ponudilo plačilo kompenzacije.

Analitiki sicer menijo, da se za dejanjem skriva turško tipanje ruske potrpežljivosti in njene pripravljenosti na vojaško posredovanje v konfliktu med državama, saj je po mednarodni/vzajemni pogodbi Rusija dolžna vojaško zaščititi Armenijo, vendar hkrati območje Gorskega Karabaha pravno-formalno ne pripada Armeniji, čeravno je večinsko poseljeno z armenskim prebivalstvom.

Za manevrom bi torej lahko stali apetiti turškega predsednika Erdogana, ki vojaško podpira Azerbajdžan, dogajanje pa je na moč podobno tistemu v Siriji, ko je bilo tam s strani turških zaveznikov leta 2015 sestreljeno rusko vojaško letalo Suhoj Su-24M.

Vojna na območju Gorskega Karabaha, območja na ozemlju Azerbajdžana, a pod nadzorom etničnih Armencev, se sicer vedno bolj razplamteva. Sile etničnih Armencev so sinoči vendarle priznale izgubo drugega največjega mesta pokrajine, Šuše, le-ta pa je od prestolnice Stepanakert oddaljena zgolj 15 kilometrov. Poročajo tudi o eksodusu tamkajšnjega prebivalstva v smeri Armenije, vendar se poročila o tem še niso izkazala za resnična.

(mbO)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: