Pred torkovim ponovnim odprtjem šol na Severnoprimorskem so danes opravljali hitre teste po celotni regiji. Ob tem se je pokazalo večje število pozitivnih na novi koronavirus učiteljev Osnovne šole Dobravlje, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Poleg učiteljev so teste v Zdravstvenem domu Ajdovščina opravljali tudi obrtniki, skupno je bilo od 526 odvzetih brisov pozitivnih 25.

Epidemiologinja je nato odločila, da bodo vsem pozitivnim na hitrih testih danes opravili še PCR test, rezultate slednjih pa pričakujejo že danes v večernih urah. Na Goriškem sta danes učitelje testirali dve ekipi za jemanje brisov. V Osnovni šoli Ledine so odvzeli skupno 628 testov, od katerih so bili le trije brisi pozitivni. Mobilna enota pa je opravljala testiranja na podeželskem območju Goriške, skupno so odvzeli 268 brisov, od katerih sta bila le dva pozitivna, še navaja STA.

Že dopoldne pa je lokalni medij Maribor24.si poročal, da so se že v petek na pobudo srednješolskih iniciativ odzvali predstavniki staršev osnovnih šol Maribora in okolice ter pozvali k prekinitvi pouka v znak solidarnosti z vsemi, ki si zaslužijo ustreznejše izvajanja pouka. Protestno desetminutno prekinitev šolanja na daljavo načrtujejo jutri, 9. 2. in sicer ob simbolični 9:02 uri.

Kot navajajo pri Maribor24.si, se predstavniki osnovnošolskih svetov staršev strinjajo, da je aktivno opozarjanje srednješolcev na razmere, vredno podpore. Predvsem zaključni razredi srednjih šol so v dani situaciji prikrajšani in bi morali v šole.

Težko se je ne strinjati, podobno prakso izvajajo tudi na Hrvaškem.

“Zdi se, da je Ministrstvo za šolstvo zaspalo. Sprijaznili so se s šolanjem na daljavo, ni pa se iskalo novih možnosti. To je tisto, kar je slabo,” je o torkovi napovedani akciji za omenjeni medij povedal Alen Bastič, predsednik Aktiva svetov staršev mariborskih šol.

Bastič dodaja, da je tudi v primeru osnovnošolskega pouka veliko boljših rešitev od trenutne situacije. “Ne gre za to, da protestiramo, ampak podpiramo idejo, naj se razišče kaj vse je v dani situaciji še mogoče spremeniti. Prepričani smo, da sploh še nismo izčrpali vseh možnosti. Trenutne možnosti so premalo in lahko bi izkoristili druge možnosti, denimo model B in C, o katerih sploh ni bilo govora.”

Predvsem zaključni razredi srednjih šol so v dani situaciji prikrajšani in bi morali v šole, se povsod poudarja. “Vedno se pozabi tudi na marginalne skupine. Na tiste, ki so v stiski, na tiste, ki nimajo materialnih pogojev, tiste ki se s težavo učijo ali so žrtve nasilja. Dosti skupin je še čisto spregledanih. To so tisti, ki jih je tudi med rednim poukom komaj opaziti, zdaj je tistim najtežje,” je za Maribor24.si še povedal Bastič.

“Vsi najbolj želimo, da bi se vrnila tista normalnost, ki smo jo poznali pred epidemijo,” pa je o trenutni situaciji na državni ravni, kjer bo izvedeno kar nekaj protestnih prekinitev, povedal Tone Meden, predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije.

(mbo)