Kot poroča večina svetovnih medijev, povzema pa tudi Slovenska tiskovna agencija (STA), je predsednik ZDA Joe Biden včeraj izdal ukaz za zračne napade na tarče v Siriji in sicer kot odgovor na tri raketne napade na ameriške sile v Iraku v zadnjih dveh tednih. Američani so uničili objekt povezan z dvema šiitskima milicama v Siriji, ki uživata podporo Irana in ki naj bi bili po mnenju Washingtona odgovorni za napad.

Zahodni mediji malodane v en glas poudarjajo, da gre za prvi vojaški ukrep Bidna, odkar je 20. januarja prevzel položaj predsednika ZDA, le redki med njimi pa hkrati izražajo bojazen, da bo Biden nadaljeval tam, kjer se je ustavil Barack Obama. Spomnimo: strategija Bidnovega predhodnika na položaju predsednika ZDA, Donalda Trumpa, je temeljila na postopnem ameriškem umiku iz Sirije in izogibanju neposrednim spopadom.

( foto: Pixabay on Pexels.com)

Cilj tokratnih napadov sicer ni bil neposredno povezan z raketnimi napadi na ameriške sile v Iraku, še poroča STA. Ameriška televizija CNN je tako poročala, da so bili napadi namenjeni uničenju zmogljivosti za bodoče raketne napade na ameriške sile v regiji, napadeni objekti pa da so bili namenjeni tihotapljenju orožja za šiitske milice.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je dejal, da so bili napadi izvedeni v dogovoru z zavezniki, ki napadu niso nasprotovali, saj da so uporniške- iz Sirije koordinirane- skupine odgovorne za ponedeljkov raketni napad v neposredni bližini ameriškega veleposlaništva v Bagdadu, že v soboto pa je bila na enak način napadena iraška zračna baza Balad.

Sirski observatorij za človekove pravice (OSDH) je v zvezi z napadom sporočil, da so bili v slednjem uničeni trije tovornjaki polni raznovrstnega streliva. Tihotapci so za transferje orožja iz Sirije v Irak (in obratno) uporabljali ilegalni mejni prehod južno od sirskega mesteca Bukamal (Abu Kamal).

(mbo)