Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), v opozicijskih strankah Levica, LMŠ, SD in SAB nasprotujejo vladnemu predlogu zakonu o nacionalnem demografskem skladu, o katerem odloča Državni zbor (DZ). Zaradi po njihovih besedah izrazito problematične zasnove sklada, ki bo odločal o ključnih smereh razvoja družbe, DZ predlagajo, da se v zvezi s tem zakonom razpiše posvetovalni referendum.

Vsebino referendumske pobude bodo sicer predstavili na današnji novinarski konferenci. V sporočilu za javnost so kot bistveno izpostavili, da si skuša vlada s sprejetjem zakona o nacionalnem demografskem skladu mimo socialnega dialoga zagotoviti centralizacijo nadzora nad lastništvom in upravljanjem kar 8,6 milijarde evrov državnega premoženja.

Do sedaj najdlje so, kar se tiče obveščanja javnosti o zakulisnih dogajanjih, šli pri stranki Levica, pri kateri so na svojem FB profilu objavili, da se z ustanovitvijo demografskega sklada ne rešuje problema finančne podhranjenosti javne pokojninske blagajne, ampak hoče pridobiti zgolj nove vzvode za privatizacijo državnega premoženja ter netransparentno in samovoljno poseganje v upravljavske in nadzorne organe slovenskih družb.

Pri KUL, le da tokrat in v bodoče brez Erjavca in DeSUS, ostro nasprotujejo oblikovanju Demografskega sklada.

Iz omenjenih razlogov so v zadnjih dneh februarja najprej sprožili sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ, ki je nato sprejela njihove predloge sklepov, s katerimi ugotavlja, da vladni predlog ne zagotavlja dolgoročne javnofinančne vzdržnosti pokojninske blagajne, hkrati pa poziva vlado, da v 7 dneh na komisijo posreduje analizo dolgoročnega vpliva tega predloga na javne finance.

Komisija je vlado tudi pozvala, da v 7 dneh odgovori Komisiji za preprečevanje korupcije, ki je opozorila, da predlog ne vsebuje primernih varovalk za preprečevanje korupcije ter ugotavlja, da predlog omogoča nadaljnjo privatizacijo državnega premoženja in ugotavlja, da predlog ogroža gospodarno upravljanje s pokojninskim skladom za javne uslužbence.

Pri naslovno omenjenih strankah so si sicer prizadevali, da bi sporno točko umaknili z dnevnega reda tokratne seje, a DZ o tem na začetku seje v ponedeljek ni odločal. Pričakovati je, da bo KUL zdaj vlado javno pozval, da se odpove aktualnemu konceptu demografskega sklada in pripravi ustreznejšo rešitev za dolgoročno vzdržnost pokojninske blagajne, v kolikor je ta to sploh voljna in zmožna storiti.

(mbo)