Kot poroča Russia Today (RT), so ameriški diplomati v okviru neuradne kampanje boja proti “škodljivemu vplivu na državo” brazilsko vlado aktivno prepričevali, naj ne odobri ruskega cepiva proti koronavirusu.

Ruski sklad za neposredne naložbe (RDIF), ki je financiral razvoj Sputnika V, je namreč v ponedeljek objavil odlomek letnega poročila ministrstva ZDA za zdravje in socialne zadeve (HHS), ki je odgovorno za zdravstveno varstvo in dostop do zdravil.

Slednje je v okviru samoocene uspehov v letu 2020 potrdilo, da je njen Urad za globalne zadeve (OGA) “uporabil regionalne diplomatske vezi za zaviranje prizadevanj držav, ki si prizadevajo povečati svoj vpliv v regiji na škodo ameriške varnosti, vključno s Kubo, Venezuelo in Rusijo.”

Po poročilu sodeč, ​​so ta prizadevanja dosegla višek “z uporabo OGA v primeru pričakovane in željene zavrnitve že omenjenega ruskega cepiva s strani brazilskih oblasti.”

Kako bi bila uporaba nečesa, kar je v vmesnem času v uporabo odobrilo 51 svetovnih držav, v škodo varnosti in zaščite Američanov, ni podrobno opisano. Omenjeno poročilo sledi poročilu o izpolnjevanju enega ključnih ciljev agencije, imenovanega “Spodbujanje zaupanja in dostopa do cepiv”, še pišejo pri RT.

AstraZeneca in Sputnik V kot nova orožja nove hladne vojne.

V ruskem skladu, ki je Sputnik V razvil v sodelovanju z moskovskim inštitutom Gamaleya in ki je pred tem že delal na cepivih proti eboli in drugim nalezljivim boleznim, so ob objavi poročila popolnoma šokirani. “Verjamemo, da bi morale države pri reševanju življenj sodelovati. Prizadevanja za spodkopavanje (dostopnosti) cepiv so neetična in terjajo življenja,” so izjavili.

V začetku leta so bili pri RDIF sicer prisiljeni zanikati medijska poročila, da je Brazilija zavrnila njihov predlog za dosego imunosti na nacionalnem nivoju. Dokumentacija partnerskega podjetja menda ni izpolnjevala niti “minimalnih zahtev za sprejem v obravnavo in analizo”. Februarja, le mesec dni kasneje, pa so brazilske zdravstvene oblasti vendarle prižgale zeleno luč za nadaljevanje tretje faze odobritve cepiva.

V Braziliji je bilo od začetka pandemije pred dobrim letom dni potrjenih že več kot 11 milijonov primerov virusa, po ocenah oblasti pa je v povezavi z obolenji, ki jih povzroča covid-19 življenje izgubilo 278.000 ljudi.

Nikakor ne gre prezreti, da so ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova ob koncu leta 2020 na neki tiskovni konferenci vprašali, ali bo leta 2021 med Rusijo in nekaterimi drugimi državami proizvajalkami divjala “vojna proti cepivom“. Potrdil je, da “zahodne države poskušajo ne le politizirati humanitarno temo boja proti okužbam s koronavirusom, ampak tudi izkoristiti pandemijo za kaznovanje vlad, ki jim niso všeč.”

Rusko cepivo Sputnik V je odobrilo že 51 držav po svetu; zdaj zaradi slednjega po šivih poka še EU.

Številni ameriški komentatorji in uradniki so že lani opozorjali, da je Sputnik V dejansko nevarno propagandno orodje Kremlja. Američani z enako retoriko nadaljujejo tudi letos; tako je tiskovni predstavnik Ministrstva za zunanje zadeve ZDA Ned Price pred nekaj dnevi izjavil, da Moskva omalovažuje konkurenčna cepiva.

“Jasno je, da se je Rusija ponovno zatekla k svojim starim trikom,” je zatrdil, “saj s širjenjem dezinformacij o cepivih, za katera vemo, da vsak dan rešujejo življenja, slednja zgolj ogroža,” izjavo ameriškega ministrstva povzema RT.

(mbo)