V Nemčiji nameravajo državljane začasno deliti na cepljene in necepljene: “Kdor prejme odmerek, gre lahko k frizerju!”

Najava sledi ugotovitvam Epidemiološkega inštituta Robert Koch, po katerih cepljeni ljudje ne prenašajo okužbe.

Iz nemškega epidemiološkega inštituta Robert Koch so sporočili, da ni nevarnosti prenosa okužbe na osebe, ki so že cepljene proti koronavirusu. Nemški minister za zdravje je tako že danes napovedal sproščanje protiepidemijskih ukrepov povsod po državi, a zgolj za že cepljene državljane.

“Kdor je cepljen v celoti (oz. s toliko dozami, kot je potrebno pri posamičnem cepivu, op.avt.), bo v prihodnje obravnavan enakovredno tistim, ki so na testiranju na prisotnost novega koronavirusa negativni,” je v intervjuju za nedeljsko izdajo dnevnika Bild pojasnil minister za zdravje Jens Spahn, prenaša zagrebški Jutarnji list.

Spahn se sklicuje na že omenjeno poročilo državnega epidemiološkega inštituta Roberta Kocha, ki kaže, da imajo ljudje, ki so popolnoma cepljeni, manj možnosti za prenos koronavirusa kot ljudje, ki so negativno testirani.

Do precepljenosti bodo v Nemčiji prebivalce najbrž delili glede na potencialno stopnjo kužnosti.

“Po zadnjih ugotovitvah je tveganje za prenos koronavirusa pri cepljenih ljudeh najkasneje 15. dan po prejemu drugega odmerka cepiva nižje kot pri ljudeh z negativnim testom za koronavirus,” so še zapisali v poročilu inštituta Robert Koch. Po navedbah istega inštituta bi morale biti osebe, ki so prejele drugi odmerek cepiva, izvzete iz obveznih testov in karantene.

Minister za zdravje je dejal, da je bilo poročilo inštituta Robert Koch poslano zveznim državam takoj včeraj, v soboto in da je treba cepljene čim prej izpustiti iz testiranja in samoizolacije. Tako bi lahko cepljenim omogočili dostop do storitev, kot so frizerstvo ali vstopi v trgovine ali muzeje, za kar je trenutno potreben ti. hitri negativni test.

“Po soglasju zveznih dežel, bi morali nove ukrepe začeti izvajati čimprej, že v prihodnjih tednih,” je še dejal Spahn.

Po poročilu inštituta Robert Koch sedemdnevna incidenca na ravni države nekoliko upada, vendar je s 127 še vedno občutno nad mejo 100; ta je v dogovoru z zveznimi deželami določena kot tista, pod katero s katero se prične rahljanje/zaostrovanje ukrepov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: