Ameriško zunanje ministrstvo se pri morebitni razpravi o odpovedi sodelovanja nagiba k usklajenemu pristopu z (neimenovanimi) zavezniki.

Na vprašanje, ali ZDA o tem s slednjimi že razpravljajo, je tiskovni predstavnik ministrstva Ned Price odgovoril, da je treba razpravljati o “usklajenem pristopu”. To “ni samo v našem, ampak tudi v interesu naših zaveznikov in partnerjev”.

Kršitve človekovih pravic kot željeni in hoteni prednostni razlog

ZDA Kitajsko obtožujejo kršitev človekovih pravic. Februarja je zavezništvo 180-ih mednarodnih skupin za človekove pravice in predstavnikov manjšin na Kitajskem mednarodno skupnost pozvalo, naj ne sodeluje na igrah februarja 2022.

“Vse drugo se lahko obravnava kot podpora avtoritarni vladavini in prikrito neupoštevanje državljanskih in človekovih pravic s strani kitajske komunistične stranke,” je v odprtem pismu dejala omenjena neformalna zveza.

Po težavah z letošnjimi poletnimi olimpijskimi igrami v Tokiu, enako grozi tudi zimskim, ki bodo v Pekingu na sporedu naslednje leto.
(foto: Pixabay on Pexels.com)

Mednarodni olimpijski komite, ki mu predseduje Nemec Thomasom Bachom, je nedavno zavrnil vse zahteve glede bojkota. Marca je Bach dejal, da je “bojkot napačen odgovor na takšna vprašanja”.

Predsednik nemške olimpijske športne zveze Alfons Hörmann je februarja kategorično izključil bojkot kot eno izmed možnosti nestrinjanja s politiko LR Kitajske.

Bodo v senatu ZDA sprejeli resolucijo?

Sedem ameriških republikanskih senatorjev je Peking februarja pozvalo k umiku iger. Omenili so preganjanje Ujgurjev in Tibetancev ter grožnje Kitajske Tajvanu. Senator Rick Scott je v senatu že predstavil resolucijo, oblikovano na to temo.

(mbo)