Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je na vlado, poslance DZ in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka naslovil poziv, v katerem so poudarili, da jim je dovolj zaprtja in ignorance oblasti.

Pristojne sprašujejo, na podlagi katerih analiz sta stroka in politika prišli do ugotovitev, da je panoga najbolj kužna prenašalka novega koronavirusa.

Zaposleni v panogi gostinstva in turizma v Sloveniji opozarjajo na vse večje finančne težave, s katerimi se soočajo.

Prepričani so, da pri zaprtju gostinstva in turizma ni šlo za dobro premišljeno odločitev, saj je povzročila ogromno škodo in izpad dohodka številnim delodajalcem ter še številnejšim delavcem in njihovim družinskim članom, še poroča STA.

Spomnimo: svetovalna skupina za covid-19 je po neuradnih informacijah vladi takoj po velikonočnih praznikih predlagala, da naj se v oranžni fazi odprejo gostinske terase.

Zadnje objavljeno sedemdnevno povprečje okužb na dan je znašalo 889, kar pomeni uvrstitev v oranžno fazo epidemije, kar spet pomeni, da bi se to v kratkem moralo zgoditi.

Gostinstvo je zaradi epidemije zelo prizadeta panoga.

Vendar zdaj, vsaj do nedelje in vključno z njo, velja začasno zaprtje države. Po priporočilih NIJZ bi gostinske terase lahko odprli, hlrati pa se pričakuje, da tudi maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če se ne bi moglo ohranjati najmanj dvometrske medsebojne razdalje.

Po predlogu svetovalne skupine bi bilo tudi v rdeči fazi omogočeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, to pa naj bi veljalo zgolj individualno ali pa za več članov istega gospodinjstva.

Vprašanje druženja in z njim povezane nevarnosti širjenja okužb v ali ob gostinskih lokalih ni bilo posebej obravnavano ali v javnosti omenjeno.

Če bodo strežbo na gostinskih terasah oblasti dovolile, bodo pogoji zelo podobni lanskopomladnim.

Še pogled v EU: na Hrvaškem gostinske terase nemoteno obratujejo, vendar ob upoštevanju zaščitnih ukrepov, prav tako zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja zaradi izbruha britanskega seva oblasti resno razmišljajo o začasni prepovedi.

Na Portugalskem lahko bari in restavracije po koncu strogega zaprtja, ki je trajalo dva meseca, po več kot dveh mesecih znova strežejo goste, čeprav le na odprtih terasah in ne tudi ponoči. Ukrepe so sprostili s koncem velikonočnih praznikov.

Drugje po Evropi, predvsem v Nemčiji in Franciji, stroge omejitve ostajajo v veljavi.

(mbo)