Po poročanju večine svetovnih medijev je bila na prehodu leta v iraško glavno mesto Bagdad vrnjena največja skupina migrantov, ki je na vrhuncu zadnje migrantske krize prebila litovsko-belorusko mejo. Kar 98 Iračanom so litovske oblasti ponudile enkratno plačilo 1000 evrov za vkrcanje na let v domovino.

“Ocenjujemo, koliko nas stane en migrant,” je ob tem dejala Agnè Bilotaite, litovska ministrica za notranje zadeve. “Osnovni strošek vzdrževanja enega migranta znaša 11.000 evrov na leto. Očitno je za nas veliko bolj donosno ponuditi ugodnost- kupiti vozovnico ali urediti vrnitveni let- in tako imeti manj izzivov in drugih težav,” je dodala.

Photo by Ahmed akacha on Pexels.com

Od začetka migrantske krize na severovzhodu srednje Evrope je Vilna izgnala več kot 500 migrantov, ki so prispeli prek Belorusije. Vendarle pa jih več kot 3000 ostaja v litovskih begunskih centrih.

“Moramo začeti razmišljati, kaj bomo naredili, ko bo konec mandata v begunskih centrih,” pa je dejal Tomas Vytautas Raskevičius, predsednik litovskega parlamentarnega odbora za človekove pravice. “Odkrito spregovoriti o integraciji! Sicer bodo poskušali doseči druge evropske države.”

Poljska, Latvija, Litva, nato EU, ZDA in druge zahodne države so obtožile vlado Aleksandra Lukašenka, avtoritarnega predsednika Belorusije, da nezakonite migrante uporablja za reševanje političnih problemov. Uradna Minsk in Moskva pa nasprotno za krizo in usodo beguncev krivita vlade držav EU .

Po podatkih beloruskega Rdečega križa se v nadzorovanem migrantskem centru blizu beloruske zunanje meje nahaja še približno 600 tujcev, ki upajo, da bodo prestopili mejo z EU.

(mbo)