Kot so pozno sinoči sporočili svetovni mediji, prenesla pa Slovenska tiskovna agencija (STA), so z današnjim dnem na Nizozemskem omilili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Ti sicer veljajo za ene najstrožjih v Evropi.

Svoja vrata bodo tako lahko znova odprli restavracije, bari in kavarne, je včeraj napovedal nizozemski premier Mark Rutte. Gostje gostinskih lokalov bodo morali predložiti covidno potrdilo. Ko ne bodo za mizami, bodo morali nositi zaščitne maske.

Ukrepi so zelo podobni lanskim slovenskim. Obiskovalce bodo tako lahko znova sprejemali tudi kinematografi, gledališča in muzeji, ne velja pa to za diskoteke in nočne klube, ki ostajajo zaprti.

Na Nizozemskem se je življenje malodane ustavilo.

Na Nizozemskem sproščajo tudi pravila za šole. Razredom kljub potrditvi okužb ne bo treba več v karanteno. Doma bodo morali ostati samo otroci s simptomi okužbe, pri katerih je bila potrjena okužba z novim koronavirusom.

Ukrepe sproščajo po velikih napetostih z gostinskim in kulturnim sektorjem, je povedal Rutte. Poudaril je še, da s sproščanjem ukrepov tvegajo, še poroča STA.

Za oris situacije: na Nizozemskem trenutno poteka dvoransko prvenstvo v (malem) nogometu, seveda brez prisotnosti gledalcev, tribune samevajo.

(mbo)