Raziskovalci na Norveškem trdijo, da je bil COVID-19 verjetno v Evropi in po svetu prisoten in razširjen že dolgo pred prvo uradno diagnozo.

Znanstveniki v univerzitetni bolnišnici Akershus pri Oslu so v vzorcu krvi, ki so ga odvzeli nosečnici 12. decembra 2019, ugotovili pozitiven rezultat koronavirusa; zdaj domnevajo, da je bila verjetno okužena konec novembra ali v začetku decembra istega leta.

“Naše ugotovitve spreminjajo zgodovino epidemije korone tako na Norveškem kot v svetu,” je dejala Anne Eskild, profesorica in glavna zdravnica v Akershusu. “Pravzaprav smo kot pozitivne diagnosticirali štiri od 1500 testov na nosečnicah, še preden diagnozo prvega primera v Franciji,” je včeraj povedala za Euronews.

Spomnimo: v Wuhanu na Kitajskem je bila decembra 2019 ugotovljena skupina primerov, podobnih pljučnici, 12. januarja 2020 pa so kitajske oblasti delile gensko zaporedje novega hitro širitvenega novega koronavirusa.

Ugotovitve spreminjajo zgodovino epidemije korone tako na Norveškem kot v svetu, trdijo raziskovalci.

Iz Kitajske v Evropo ali obratno?

Glede na Eurosurveillance– evropsko revijo o nadzoru nalezljivih bolezni, epidemiologiji, preprečevanju in nadzoru- so bili prvi trije primeri na evropskih tleh potrjeni v Franciji 24. januarja 2020, potem ko so se simptomi pokazali le nekaj dni prej.

Maja 2020 so poročali, da je bil še en francoski pacient, ki se je 27. decembra 2019 zdravil zaradi pljučnice v bolnišnici, pozitiven na COVID-19, potem ko so analizirali takrat vzet bris.

Profesorica Eskild je povedala, da njene raziskave kažejo, da je bil virus v Evropi prisoten že dolgo pred temi francoskimi primeri. “V zajetju naše bolnišnice so ženske, ki prihajajo z vsega sveta. Mislim, da so bile nekatere ženske, ki so bile pozitivne, rojene (ali so bile ali so imele sorodnike ali obiskovalce iz krajev) po vsem svetu. Posledično sklepamo, da je bil virus morda že razširjen povsod po svetu, še preden so Kitajci napovedali epidemijo.”

(Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com)

Kako je bila raziskava izvedena?

Kot del oskrbe nosečnosti na Norveškem se vsem nosečnicam odvzamejo vzorci krvi za preverjanje spolno prenosljivih okužb. Le-ti so shranjeni anonimno, za namene spremljanja morebitnih nalezljivih bolezni, in prav zato so bili na voljo raziskovalcem, ki se ukvarjajo z izvorom širjenja COVID-19 v tej nordijski državi.

“Verjetno je malo drugih držav, ki imajo dostop do shranjenih vzorcev krvi na ravni celotnega prebivalstva, zato je drugih retrospektivnih študij malo ali jih sploh ni,” je še pojasnila Eskild.

Ugotovitve ekip so bile sicer objavljene v reviji Cambridge University Press o epidemiologiji in okužbah. je včeraj še poročal Euronews.

(mbo)