Vinjete v obliki nalepk bodo že čez en teden zamenjale elektronske

Cestninske nalepke se po 13 letih poslavljajo, s februarjem jih bodo zamenjale elektronske vinjete. Teh so v dveh mesecih prodali blizu 370 tisoč, kot so za javnost pojasnili na Darsu, pa jih v zadnjem tednu prodajo več kot 20 tisoč na dan.

Med kupci e-vinjet je bilo največ domačih, skoraj 90 odstotkov, med tujci pa jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico.

S prihodom elektronskih vinjet se tako z vetrobranskih stekl poslavljajo cestninske nalepke. Prodaja teh je v primerjavi z letom 2020, ko so začasno veljali strogi protikoronski ukrepi, krepko zrasla. Od decembra 2020 do konca lanskega novembra je vrednost prodanih vinjet je znašala 176,87 milijona evrov, kar je 28,91 milijona evrov več kot v enakem obdobju predlani.

“Od 1. decembra 2021, odkar je letna vinjeta (in polletna za motorna kolesa) na voljo samo še v elektronski različici in ne več v obliki nalepke, pa do konca leta 2021 je bilo prodanih 73.819 vinjet, pri tem smo zabeležili največ domačih kupcev. Med tujci jih je bilo največ z avstrijsko registrsko tablico, sledijo kupci s hrvaškimi, nemškimi in italijanskimi registrskimi označbami,” so zapisali v sporočilu za javnost. Sicer so bili nakupi vinjet opravljeni za vozila z registrskimi označbami iz 42 različnih držav.

Tedenske in mesečne vinjete se do 31. januarja 2022 še naprej uporabljajo v obliki nalepke, 1. februarja 2022 pa bodo tudi te le v elektronski različici.

Da je e-vinjeto možno kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe v spletni trgovini in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe DARS, so še poudarili. “V tem primeru je treba e-vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo večje število vinjet za svoj vozni park.”

“Ključno je, da ponudbo za e-vinjete izdelajo in plačajo pravočasno ter da pri plačilu navedejo pravilen sklic in znesek. V nasprotnem primeru se vinjete ne bodo kreirale samodejno oziroma se sploh ne bodo kreirale.”

“Če uporabniki prek spletne trgovine e-vinjete kupujejo za podjetja, jim svetujemo, da nakup opravijo kot registrirani (in ne anonimni) uporabniki, saj bodo samo na ta način lahko prejeli račun v skladu z Zakonom o DDV,” opozarjajo.

Voznikom svetujejo, naj z kakršnim koli nakupom ne odlašajo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: