Francija se ob podpori Nemčije zavzema za opustitev spornega koncepta obveznih migracijskih kvot, zaradi katerega je reforma evropske azilne politike že leta v zastoju, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Si je pa v zvezi s tem kontradiktorno izjavo danes v Lillu privoščil francoski notranji minister Gerald Darmanin, ko je še dejal, da “naj imajo članice možnost izbire med sprejemom migrantov in finančno pomočjo”, a da “solidarnost mora biti obvezna”.

Notranji ministri EU, med njimi slovenski minister Aleš Hojs, sicer danes na neformalnem zasedanju v Lillu razpravljajo o svežih idejah, ki naj bi pospešile prenovo schengenskega območja in zagotovile preboj pri sprejemanju migracijskega pakta.

Francija se zavzema tudi za bolj politično upravljanje schengenskega prostora. Francozi predlagajo vzpostavitev schengenskega sveta, po vzoru evroskupine. V njem naj bi sodelovale vse članice unije in preostale schengenske države.

Scene s ti. migrantskega pohoda kmalu po izvolitvi Bidna na položaj predsednika ZDA.

Na udaru tudi ameriška meja, Trump kritično o Bidnu in migrantski invaziji

“Preden ameriška vojska sploh začne razmišljati o vpletenosti v konflikt na meji med Rusijo in Ukrajino, bi morali obravnavati invazijo nezakonitih priseljencev iz Mehike v našo državo. Ki se dogaja, ker je Joe Biden opustil svoje predsedniške dolžnosti in predal našo mejo, tako kot se je predal v vojni v Afganistanu,” je na shodu v Teksasu dejal Donald Trump.

Nekdanji ameriški predsednik meni, da se Washington ukvarja s povsem napačnimi stvarmi- obsedeni so z idejo o zaščiti ukrajinske meje, medtem ko bi po njegovem mnenju morala biti edina prioriteta ZDA obramba njenih lastnih meja.

“To je ameriška meja in glede tega ne naredimo ničesar; ljudi spuščamo v državo, ob tem pa nimamo pojma, kdo so. Prva dolžnost ameriškega predsednika je braniti ameriško mejo, najpomembnejšo mejo na svetu. Še pred enim letom je bila najvarnejša in najmočnejša meja, ki smo jo kdaj imeli, a smo jo predali. Predali so ga lastni predsednik in demokrati! In preden Joe Biden pošlje kakršno koli vojsko za obrambo meje v vzhodni Evropi, bi moral poslati vojake za obrambo naše meje, prav tukaj v Teksasu,” je še dejal Trump na shodu v tej zvezni državi na jugu ZDA.

(mbo)