Evropa bi lahko po dveh letih pandemije covida-19 kmalu vstopila v dolgo obdobje miru zaradi visoke stopnje precepljenosti, prevladujoče blažje različice koronavirusa omikron in konca zime, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija, prenaša pa Slovenska tiskovna agencija (STA).

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je povedal, da visoka raven imunosti prebivalstva v kombinaciji s spremembo letnega časa postavlja Evropo v boljši položaj, da prepreči kakršno koli ponovno naraščanje prenosa okužb.

Poudaril je, da pandemije še ni konec, vendar obstaja edinstvena priložnost za prevzem nadzora nad prenosom. To je sicer mogoče le, če bodo države nadaljevale kampanjo cepljenja in okrepile nadzor za odkrivanje novih različic.

Zdravstvene oblasti je še pozval, naj zaščitijo rizične skupine in spodbujajo ukrepe za individualno odgovornost, kot sta socialna distanca in nošenje mask.

Na Hrvaškem o kolektivni imunosti že sinoči

Epidemiologinja HZJZ, hrvaškega ekvivalenta NIJ, Tatjana Nemeth Blažič pa je že sinoči za HTV povedala, da je pandemije zelo verjetno konec. Glavno vprašanje ostaja, ali smo pridobili kolektivno imunost?! “Pojavljajo se nove mutirane variante; videli smo, da zaščita s cepljenjem sčasoma usiha, zato je malo težje govoriti o nekakšni kolektivni imunosti. Dejstvo pa je, da visok odstotek imuniziranih ljudi, bodisi prebolevnikov bodisi cepljenih, upočasni širjenje epidemije!”

Dobrica Rončević, epidemiolog NZJZ Primorsko-goranske županije, je novinarjem ob tem dejal, da je potrebno najprej doseči individualno-kolektivno imunost prebivalstva proti težjim oblikam bolezni, šele nato pa da bomo prišli v situacijo, ko bo virus povzročal večinoma blage zdravstvene posledice. “Klinična slika takega obolenja bo težja oblika prehlada ali morda gripe,” je dodal.

Če se ne bo pojavila mutacija, ki bi tudi po omikronskem valu ponovno zapolnila bolniške postelje, virus ostaja med nami, a bi se lahko zato znebili pandemije, sklenejo na Hrvaškem.

Drugod po Evropi? Sodišče na Češkem razveljavilo pravilo PC za hotele in restavracije

V Franciji so začeli postopno sproščati ukrepe, ki so jih sprejeli za zajezitev okužb z novim koronavirusom, tako med drugim maske na prostem niso več obvezne. V veljavi pa ostaja potrdilo o cepljenju oziroma prebolelosti, ki je obvezno za vstop v restavracije, na kulturna in športna prizorišča in tudi za del sredstev javnega prometa.

Najvišje upravno sodišče na Češkem je razveljavilo odlok o uvedbi pravila PC za obisk restavracij in hotelov, saj ni ustrezne pravne podlage za takšne omejitve. Sodišče je vladi dalo teden dni časa, da odlok ustrezno spremeni.

“Cilj ukrepa ne sme biti, da se necepljene posredno obvezuje k cepljenju,” so v utemeljitvi zapisali sodniki.

Vlada bi lahko odlok sprejela le na podlagi zakona o zavarovanju javnega zdravja, pravi sodišče, v tem primeru pa ne bi mogel veljati samodejno za vse, temveč samo za tiste, pri katerih obstaja sum na okužbo. Dodali so, da ni dopustno, da ljudi povprek sumijo, da so okuženi, če nimajo simptomov. Poleg tega bi lahko takšen ukrep veljal le v času izrednih razmer zaradi pandemije, te pa so že ukinili.

Na Češkem sicer v praksi spoštovanja pravila niso zelo pogosto preverjali, še poroča MMC RTV Slovenija.

(mbo)