Rusija in Belorusija sta se odločili podaljšati skupne vojaške vaje, ki naj bi se sicer končale danes. Kot razlog je beloruski obrambni minister Viktor Hrenin navedel povečano vojaško aktivnost na zunanjih mejah obeh držav ter eskalacijo razmer na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupne vojaške vaje v Belorusiji, ki so se začele 10. februarja, so zbudile veliko pozornosti. Skrb na Zahodu je zbujala predvsem okrepljena prisotnost ruskih vojakov. Tam jih je okoli 30.000. V Moskvi in Minsku so zatrjevali, da se bodo omenjeni vojaki po koncu vaj hitro vrnili v svoja domača oporišča, kot je sklepati iz današnjih besed Hrenina, pa za zdaj spričo podaljšanja vaj ostajajo v Belorusiji.

Kot navaja Reuters, je ruski predstavnik v ZN zabrusil, da Rusiji nihče ne bo ukazoval, kje in kdaj naj izvaja vojaške vaje. Dodal je, da ocenam ameriških in britanskih obveščevalnih služb ne moremo zaupati, navajajoč napake, storjene pred vojno v Iraku.

Fotografija je simbolična. (Foto: Sergey Platonov on Pexels.com)
Britanski Telegraph poroča, da so se na ruskih tankih ob meji z Ukrajino pojavile skrivnostne oznake.

Šlo naj bi za črko “Z”, ki je na bojnih vozilih napisana z belo barvo in buri domišljijo analitikov. Posnetki z mejnega območja namreč prikazujejo množico oklepnih vozil z oznako “Z”, vključno s konvojem v Šebekinu, le osem kilometrov od meje, piše Telegraph.

“Zdi se, da ruske sile v bližini meje označujejo vozila s črko ‘Z’ za identifikacijo različnih vojaških enot ali ešalonov,” je na Twitterju zapisal Rob Lee, vojaški analitik na King’s College London.

Kaj bi lahko pomenil “Z”, trenutno ni jasno. Obstajajo ugibanja, da oznaka služi preprečevanju prijateljskega ognja v primeru ruske invazije. Po drugi teoriji so vsa vozila, označena s svobodo “Z”, del določene skupine, katere cilj trenutno ni znan.

“Objavljenih je veliko video posnetkov ruskih vojaških vozil z oznako “Z”. Naša ocena je, da gre za identifikacijske oznake “prijatelj ali sovražnik”, ki jih je vojska uporabljala med vojno,” so na svojem Twitter profilu zapisali pri Ukraine War Report, kjer spremljajo kopičenje ruskih vojakov.

“V zadnjih dneh sem videl veliko posnetkov, ki prikazujejo v gozdovih v ruski regiji Belgorod utaborjene ruske sile. Mislim, da Rusi dobro opravljajo svoje delo v okviru operativne varnosti,” pa je zapisal Konrad Muzyka iz Rochan Consulting.

(mbo)