Zaradi informacijskih blokad in ti. spletnega trolanja je zagotavljanje verodostojnih informacij težje kot kadar koli. Pa vendar..

Svetovne tiskovne agencije, med njimi tudi slovenska STA, poročajo, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sinoči sporočil, da je bilo od začetka ruske invazije na Ukrajino ubitih najmanj 137 ukrajinskih državljanov. Med žrtvami so tako vojaki kot civilisti, v spopadih pa je bilo ranjenih še 316 Ukrajincev, je dejal.

Zahodu je očital, da je Ukrajina v boju proti Rusiji ostala prepuščena sama sebi. Ostali smo sami, da branimo svojo državo, je dejal. Vprašal je, kdo se je še pripravljen boriti, in ugotovil, da ne vidi nikogar. Med drugim je opozoril, da se vsi bojijo dati Ukrajini jamstvo za članstvo v Natu.

Zelenski je tudi dejal, da so ruske diverzantske skupine že vstopile v prestolnico Kijev, in pozval prebivalce, naj ostanejo previdni in spoštujejo policijsko uro.

Včerajšnji dopoldanski prizori iz ukrajinskega glavnega mesta. Kako je drugje po državi, ne ve nihče.
UNHCR: tisoči bežijo v tujino

STA med prvimi jutranjimi novicami prav tako prenaša poročilo- žal tudi na teh prostorih še preveč znanega- UNHCR. Visoki komisariat ZN za begunce na podlagi prvih ocen sporoča, da je v Ukrajini zaradi ruske invazije domove zapustilo približno 100.000 ljudi, več tisoč pa jih je tudi že zapustilo državo.

Velika večina je torej trenutno razseljena znotraj države, da je nekaj tisoč ljudi že pobegnilo čez mejo, pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejala tiskovna predstavnica UNHCR v Ženevi Shabia Mantoo.

Moldavska predsednica Maia Sandu je nocoj na spletnem omrežju Twitter čivknila, da je mejo te države z Ukrajino danes prečkalo več kot 4000 ljudi.

Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je danes izrazil zaskrbljenost zaradi hitrega poslabšanja razmer ob ruski agresiji v Ukrajini in pozval sosednje države, naj ohranijo svoje meje odprte za tiste, ki iščejo varnost in zavetje, še prenaša STA.

(mbo)