Ruske čete so zavzele Herson in prevzele nadzor nad črnomorskim mestom na jugu Ukrajine s 335.000 prebivalci, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Če so podatki točni, in trenutno nič ne kaže, da ne bi bili, gre za največje ukrajinsko mesto doslej, ki so ga zasedle ruske sile.

Da so v Hersonu ruske sile čez noč prevzele nadzor nad železniško postajo in pristaniščem, je že prej poročal tudi Igor Koljhajev. Župana mesta citirajo tako lokalni mediji kot svetovne tiskoven agencije, med njimi tudi France-Press.

Ukrajinski uradniki so včeraj poročali o ruskih kontrolnih točkah, ki obkrožajo mesto. Da sta južni mesti Herson in Mariupol zdaj verjetno obkroženi z Rusi, poroča tudi britansko obrambno ministrstvo.

Prav Mariupol je pomembno črnomorsko pristanišče in deseto največje mesto v Ukrajini ( in drugo največje v Donješki regiji) s slabega pol milijona prebivalcev.

Prikaz napredovanja ruske vojske v tamkajšnjih medijih. (vir: splet)
Ruske sile na obrežju Dnjepra, so ukrajinske sile na jugu obkoljene?

Sile LR Doneck in Lugansk nadaljujejo uspešno ofenzivo, je danes sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

“Prodor LR Lugansk poteka ob ognjeni podpori ruskih oboroženih sil, prevzele pa so nadzor nad Starobelskom in Svatovim. Od začetka ofenzivne operacije so napredovale za 75 kilometrov,” je še dejal Konašenkov na novinarski konferenci.

“Tudi sile LR Doneck so razširile fronto in zavzele mesta Kalynivka, Lybidinske, Pionerske, Karla Marksa, Mykolaivka in Osipenko,” je dodal. “Od začetka operacije so napredovali 58 kilometrov.

Po njegovih besedah so ruske sile prevzele nadzor nad Tokmakom in Vasilovko, kjer so se ukrajinske čete predale in odložile orožje.

“Ukrajinski vojaki bodo odšli domov takoj, ko se bodo pisno zaobljubili, da ne bodo sodelovali v sovražnosti,” je zaključil Konašenkov.

(mbo)