Točno pred dvema letoma so v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, prinesla ga je skupina popotnikov iz Maroka, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tudi urednik teh strani se dobro spomni takratnega dogajanja; med prvimi so ga namreč obvestili o prvem primeru (in kasnejšem izbruhu na oddelku RTG) v Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru ter večini ostalih primerov po Sloveniji.

Prav vsi podatki so izkazali za pravilne, le pri navedbi imen mest in krajev je prišlo do neljube napake: NM (Novo Mesto) je tako postal(o) NG (Nova Gorica).

Kakor koli; nekaj manj kot dve leti kasneje, po skoraj 900.000 potrjenih okužbah, 6000 smrtih zaradi covida-19, 30.000 hospitaliziranih bolnikih ter milijonskih stroških zdravljenja, testiranja in cepljenja, se je epidemija tudi v Sloveniji umirila do točke, v kateri se je vlada odločila za precejšnje sproščanje omejitvenih ukrepov.

Javno obsesijo s korono je zamenjala obsesija z možno uporabo jedrskega orožja med rusko intervencijo v Ukrajini.
Sledi odprava obvezne nošnje mask tudi v zaprtih prostorih?

Tako za veliko večino dejavnosti od nedavnega ni več treba izpolnjevati pogoja PCT, v šolah je odpravljeno samotestiranje, ki je na začetku v delu javnosti dvignilo veliko prahu, ostajajo pa obvezne zaščitne maske v zaprtih prostorih.

Te od ponedeljka ne bodo več obvezne za učence, dijake, študente in učitelje v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Zanimivo sovpadanje: ameriški senat je sinoči sprejel predlog zakona za odpravo nacionalnih izrednih razmer zaradi COVID-19. Ta naj bi vključeval tudi popolno odpravo mask, trdijo dobro obveščeni. Zanimivo bo videti, kako se bo na to odzvala EU, posledično tudi slovenska vlada.

(mbo)