Zaradi zakonodaje, ki jo je danes sprejela ruska duma, britanski BBC začasno prekinja delo vseh svojih novinarjev v Rusiji, je danes sporočil direktor BBC Tim Davie. Dodal je, da nova zakonodaja, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah, kriminalizira neodvisno novinarstvo, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA) .

Poudaril je še, da je zanje najpomembnejša varnost zaposlenih, zato jih ne želi izpostavljati tveganju kazenskega pregona samo zato, ker opravljajo svoje delo.

Spodnji dom ruskega parlamenta je danes sprejel zakonodajo, ki določa visoke kazni za širjenje domnevnih lažnih informacij o ruskih vojaških silah. Kršiteljem grozijo denarne kazni in do 15 let zapora.

Celotno sporočilo za javnost in razlago odločitve si lahko ogledate na sledeči povezavi: https://www.bbc.com/news/world-europe-60617365

BBC je umik in pojasnil slednjega objavil na svoji spletni naslovnici. (foto: zajem zaslona BBC)
“Ruski Google” nelikviden, insolventen?

Osrednjemu ruskemu spletnemu brskalniku Yandex, ki mu pravijo tudi ruski Google, grozi plačilna nesposobnost. Do tega bi lahko prišlo zaradi začasne prepovedi trgovanja z delnicami ruskega tehnološkega giganta Yandex za newyorških borzah, je v četrtek opozorilo rusko podjetje.

Newyorške borze so ta teden ustavile trgovanje z vsemi delnicami ruskih podjetij, dokler ne bo znano, kakšne sankcije jih bodo doletele zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Brskalnik, ki je zaživel leta 1997, je največji take vrste v Rusiji. Prek njega je bilo v zadnjem lanskem četrtletju opravljenih 60 odstotkov vseh spletnih iskanj v državi, pravijo v podjetju, poroča STA.

(mbo)