V teku otvoritev zimskih paraolimpijskih iger v Pekingu: nastopilo bo 564 parašportnikov iz 46 nacionalnih zvez, rekordno število športnic na zimskih POI

Peking je po številu udeležencev skoraj enak Pjongjangu (2018), kjer je nastopilo 569 športnikov. Toda v Pekingu bo nastopilo rekordnih 138 para-športnic, kar je več kot 133 kot pred štirimi leti.

“Fantastičen dosežek je doseči rekordno število para-športnikov, ki bodo nastopili na zimskih paraolimpijskih igrah, ob upoštevanju izzivov, s katerimi so se soočali v zadnjih dveh letih. To je dokaz izjemnih prizadevanj nacionalnih paraolimpijskih komitejev in mednarodnih zvez,” je dejal predsednik Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) Andrew Parsons.

Medalje bodo razdeljene v 78-ih disciplinah; 39 bo moških, 35 žensk in štiri discipline pa mešane.

Ob mednarodnem dnevu žena, ki je na obzorju, sem vesel, da se je število športnic izjemno povečalo in doseglo rekordne ravni. Za doseganje enakosti spolov je treba še veliko narediti, a občutno povečanje udeležbe žensk na zimskih igrah v zadnjih 20 letih kaže, da gremo v pravo smer,” je še dodal.

Na znamenitem stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu trenutno poteka otvoritev paraolimpijskih iger. (foto: zajem zaslona RTV SLO)
Največ predstavnikov bo imela gostiteljica Kitajska, 96 parašportnikov. Sledijo invalidi iz ZDA s 67 reprezentanti, nato Kanade (49), Južne Koreje (32), Japonske (29), Italije (29). 

Nekaj zanimivost: Pam Wilson je s 66 leti najstarejša para-športnica v Pekingu, ki bo na paraolimpijskih igrah celo debitirala; v curlingu na invalidskem vozičku za reprezentanco ZDA. Tudi najmlajša je para-športnica; komaj 15-letna Avstrijka alpska smučarka Elina Stary z okvaro vida.

Slovenske barve brani edini slovenski udeleženec iger, smučar Jernej Slivnik, ki je na otvoritvi nosil tudi slovensko zastavo. Hrvaške barve bodo branili štirje reprezentanti, alpska smučarja Damir Mizdrak in Lucija Smetiško, deskar Bruno Bošnjak ter nordijski smučar Josip Zima.

Začetek miimohoda športnikov v Pekingu.
Paraolimpijski komite in paraolimpijske igre kot žarek upanja na zmanjšanje vojne histerije

Predsednik IPC Andrew Parson se na tiskovni konferenci v Pekingu seveda ni mogel izogniti vprašanjem v zvezi z rusko intervencijo v Ukrajini in pozivom k preprečitvi udeležbe ruskih in beloruskih športnikov. Brazilec– nikakor ni zanemarljivo omeniti, da je po poklicu novinar– je ob tem pojasnil, da ruski in beloruski športniki invalidi niso agresorji, ampak iz agresorske države.

»Tukajšnji športniki, ki so bili rojeni v teh državah, niso agresorji. Pomembno je narediti to razliko. So iz agresorske države. Športniki niso vojaki, niso agresorji. Do njih moramo ravnati z enakim spoštovanjem kot do drugih športnikov, ki so se kvalificirali za nastop tukaj.”

Hrvaški športniki so na stadion vstopili med prvimi, slovenski predstavnik pred slovaškimi, razumljivo.
Ruskim in beloruskim paraolimpijcem bodo medalje, če jih bodo seveda osvojili na tekmovališčih, podeljene

Pojasnil je težo odločitve in mehanizme med samimi igrami. “Ni bila enotna. Imeli smo različna mnenja in predloge- od neukrepanja do prepovedi. Izida glasovanja ne bomo objavili, še manj kdo je za kaj glasoval. To je skupinska odločitev.”

Če bodo osvojili medalje, jih bodo tudi prejeli. Predvajali bomo paraolimpijsko himno in dvignili zastave. Imajo status nevtralnih športnikov, zato jih ne bomo uvrščali v razpredelnico. Ekipno tokrat ne obstajajo, vendar menimo, da imajo posamezni športniki, ki so se kvalificirali za te igre, pravico nastopati tukaj,” je zaključil Parson.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: