Predstavniki SVIZ-a in visokošolskega sindikata se bodo udeležili sestanka, ki ga je za torek sklicala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Kot so sporočili iz sindikatov, pričakujejo konkreten pristop k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, kar iz vabila ni jasno, saj omenja odprta vprašanja, ne pa stavkovnih zahtev.

Glede na to, da niso zasledili, da bi vlada sprejela pogajalska izhodišča za pogajanja resorja s Svizom, Kustečevo sprašujejo, ali ta mandat za pogajanja ima. Na zaprosilo Kustečeve, da ji do jutri posredujejo morebitna gradiva, ji je SVIZ ponovno poslal stavkovne zahteve, ki so jih vladi posredovali 18. februarja.

Tudi Visokošolski sindikat Slovenije od vlade in ministrstva pričakuje resen in korekten pristop k pogajanjem, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Spomnimo: sindikalisti trdijo, da se je vlada, medtem ko je kljub večkratnim in vztrajnim pozivom zavračala pogovore in ignorirala legitimne zahteve zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, s posameznimi skupinami zaposlenih v javnem sektorju na ločenih pogajanjih dogovorila za znatno in trajno zvišanje plač.

Prizor izpred ene izmed osnovnih šol. Nova kriza v šolstvu; takoj po epidemiji covid-19.
Obstoječa plačna razmerja so se povsem porušila v škodo vsega osebja v vzgoji in izobraževanju

Te se povečujejo- tako sindikati- v policiji, vojski, zdravstvu. Plače strokovnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju so se zadnjih pet let zviševale nekajkrat počasneje kot plače zaposlenih v omenjenih poklicnih skupinah.

Z aktualnimi zvišanji v zdravstvu pa so se obstoječa plačna razmerja povsem porušila v škodo učiteljstva, vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic ter vsega drugega strokovnega osebja v vzgoji in izobraževanju, tudi ravnateljic in ravnateljev.

A razvrednoteno ni le pedagoško delo, še menijo, enako velja tudi za zaposlene v plačni skupini »J«. Med slednjimi jih vse več- kljub temu, da imajo srednješolsko ali celo višješolsko izobrazbo ter opravljajo zahtevno in odgovorno delo- prejema zgolj minimalno plačo.

SVIZ, denimo, zahteva, da vlada ponovno vzpostavi ustrezna razmerja med primerljivimi delovnimi mesti, ki jih je z enostranskimi potezami porušila na škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju.

V sindikatu bodo prav tako vztrajali v zahtevi, da mora oblast nujno zagotoviti sredstva za plačilo povečanih delovnih obremenitev in ovrednotenje tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju, ki jim to pripada.