Tragikomično: Senat ZDA za preiskavo morebitnih vojnih zločinov Rusije

(novica s komentarjem)

Ameriški senat je včeraj sprejel resolucijo, ki zahteva preiskavo ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegovega režima zaradi morebitnih vojnih zločinov.

Resolucija, ki jo je soglasno sprejel senat, ostro obsoja nasilje nad Ukrajino. Putina in ostale odgovorne obtožuje očitnih dejanj agresije, ki da dosegajo raven vojnih zločinov.

Senatorji priporočajo preiskavo Mednarodnega kazenskega sodišča, zanimivo pa je, da so prav ZDA pred štirimi leti sprožile pravo gonjo zoper taisto sodišče, ko se je to želelo lotiti preiskave domnevnih ameriških zločinov v Afganistanu.

Tako je takrat poročala spletna stran RTV Slovenije:

"Ne bomo sodelovali z Mednarodnim kazenskim sodiščem. MKS-ju ne bomo nudili nikakršne pomoči. Ne bomo pristopili k MKS-ju. Pustili bomo, da MKS sam odmre. Navsezadnje je MKS za nas pravzaprav že mrtev," je na začetku septembra dejal svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost John Bolton. Sodišče s sedežem v Haagu, katerega namen je pred roko pravice pripeljati storilce najhujših grozodejstev, vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocidov, je označil za "nelegitimno".
Eden izmed spletnih opomnikov na zunanjo politiko ZDA,
ki so v teh dneh "v obtoku".
Kratek spomin Združenih držav Amerike
Bolton pa je šel v sovražnosti do MKS-ja še korak dlje. Tako je sodnikom in tožilcem sodišča zagrozil s prepovedjo vstopa v ZDA, zamrznitvijo oziroma odvzemom njihovega premoženja v ameriškem finančnem sistemu in s pregonom pred ameriškimi sodišči, enake grožnje pa je namenil tudi podjetjem in državam, ki bi MKS-ju kakor koli pomagale pri preiskavi ameriških državljanov.

Več o primeru odnosa ZDA do mednarodnih institucij, ki se ji postavijo po robu, najdete na sledeči povezavi: https://www.rtvslo.si/svet/s-in-j-amerika/amerisko-zanicevanje-mednarodnega-kazenskega-sodisca-kot-priznanje-njegovega-pomena/468287

Nazaj k novici, ki jo prenaša Slovenska tiskovne agencije (STA)! Kongres bo sicer danes nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Že včeraj zvečer se je Zelenski zahvalil kongresu in ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za vso dosedanjo pomoč Ukrajini.

Slednji naj bi ob tem danes naznanil dodatno pomoč Ukrajini v višini 800 milijonov dolarjev.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: