Peskov nastop na Sky News odmeva: Kremelj priznal znatne izgube ruskih vojakov v Ukrajini

Menda ga ni pogovora, ki bi v zadnjem času tako odmeval, kot je ta, ki je sinoči potekal med tiskovnim predstavnikom uradne Moskve, Dmitrijem Peskovim in novinarjem britanske televizije Sky News, Markom Austinom.

V njem je Peskov priznal, da so ruske enote v Ukrajini utrpele znatne izgube, vendar pri tem ni navedel števila žrtev. Pričakovano je Peskov hkrati zavrnil obtožbe o pokolu v mestu Buča in poudaril, da gre po njegovih besedah za dobro zrežirano insinuacijo.

Znova je povedal, da Rusijo zanima neodvisna in objektivna preiskava vseh zločinov. Ob tem je potrebno poudariti, da so svetovno javnost šokirali tudi posnetki likvidacij ruskih vojnih ujetnikov, ki naj bi jih v imenu Ukrajine zagrešili Gruzijci oz. gruzijski plačanci. Peskov je zato poudaril, da je treba razjasniti obliko vsakršne mednarodne preiskave.

Ukrajina, stanje kot je bilo objavljeno včeraj, 7. aprila 2022.

V nadaljevanju pogovora za britansko televizijo Sky News je znova zatrdil, da so ruske enote umaknili iz ukrajinskih regij Kijev in Černigiv kot gesto dobre volje pred nadaljnjimi mirovnimi pogajanji.

V povezavi z usodo obleganega in skorajda osvojenega Mariupola pa je dejal, da je to osamljeno pristaniško mesto na jugovzhodu Ukrajine del ljudskih republik, ki jih je priznala Moskva in dodal, da bo mesto osvobojeno.

“Prej kot se to zgodi, bolje bo,” je še dodal Peskov in pri tem očitno ciljal na morebitno število žrtev.

Ruski viri prikazujejo borbe na območju ogromne jeklarne AzovStal,
ki naj bi bila zadnje oporišče pripadnikov nacionalističnega ukrajinskega bataljona AZOV.
Malo preverljivih novic o polmilijonskem Mariupolu, desetem največjem ukrajinskem mestu

Intervju je- po poročanju neodvisnih medijev z evropskega vzhoda- povzročil kar nekaj nelagodja v ruski javnosti.

Ruska družbena omrežja naj bi sinoči gorela, mnogi pa so zahtevali zamenjavo Peskova. Ruska javnost naj bi sicer dokaj trdno stala za Putinovo odločitvijo o vojaški intervenciji v Ukrajini, pa vendar se tudi sama vedno bolj zaveda težavnosti operacije, ki poteka v soseščini.

Pri oceni slednje so si skoraj enotni z zahodnimi think-tanki, saj izpostavljajo nezadostno zbiranje obveščevalnih podatkov, slabo oceno zbranih obveščevalnih podatkov, slabo izbiro vojnih ciljev in zastarelo taktiko.

Presenečeni so tudi zavoljo močnega in odločnega odpora Ukrajincev, podprtega z vsemi vrstami zahodne pomoči, vključno z vojno. Nekateri zdaj že na glas razmišljajo ali morda ne gre za usklajen nastop in dogovorjeno izhodno strategijo?!

Mariupol je sicer 98-odstotno osvobojen, navajajo ruski viri. 

“Ostala so le ločeno utrjena zaklonišča “Banderovcev”, vključno z obratom Azovstal, ki so ga nacisti spremenili v pravo trdnjavo. Na operativnem sestanku poveljnikov so govorili tudi o zaključni fazi posebne operacije v Mariupolu,” še prenaša večina ruskih medijev, bodisi državnih bodisi neodvisnih.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: