Slovaška bo razmislila o ideji, da bi v Ukrajino poslala svoja lovska letala MiG-29

Vendar le, če bo v zameno prejela alternativno zaščito za svoj zračni prostor.

Slovaška je ena od treh evropskih članic Nata, skupaj z Bolgarijo in Poljsko, katerih letalske sile posedujejo še vedno operativna letala MiG- 29, s katerimi bi lahko leteli ukrajinski piloti, ne da bi morali predtem opraviti tedne ali mesece usposabljanj.

Slednje bi bilo nujno v primeru, da bi Ukrajina nabavila lovska letala zahodne izdelave, denimo francoske Rafale ali pa švedske Gripne.

Ukrajina od svojih ( novih) zahodnih zaveznikov zahteva težko orožje in letala, že vse odkar jo je Rusija napadla 24. februarja. Zahod ji sicer pošilja vedno več le-tega, a gre pretežno za “zemeljsko”- protioklepno in lahko protizračno- orožje, Rusija pa ima premoč v zraku in v celoti nadzira ukrajinski zračni prostor.

Prejšnji pogovori o letalih MiG-29 so se ustavili, ker je bil načrt zaradi napetosti med Rusijo in Natom ocenjen kot preveč tvegan, svoja letala pa naj bi bila takrat pripravljena oddati Poljska, a le v primeru, če bi kot nadomestilo prejela nove ameriške lovce F-16 Block 70/72.

Slovaška ima trenutno v uporabi 11 operativnih MiG-ov 29. Prejšnji teden je Bratislava vladi v Kijevu že predala svoj sovjetski protiletalski sistem S-300, včeraj pa so iz Ukrajine prišla (sicer nepreverjena) poročila, da ga je ruska vojska že nevtralizirala.

F-16, ki jih je Slovaška že naročila,
a jih na tamkajšnjem nebu ne bo pred letom 2024.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)

“Ker se Ruska federacija vede nepredvidljivo, je tudi sovjetsko orožje postalo zelo tvegano. Zato je vaše vprašanje na mestu in je v obravnavi,” je slovaški premier Eduard Heger odgovoril na novinarsko vprašanje o možnosti, da bi Ukrajini dali MiGe in od zahodnih zaveznikov zahtevali, naj zaščitijo njen zračni prostor.

“Postsovjetska oprema ni vzdržna brez ruskih zalog in oskrbe, trenutno pa si je niti ne želimo,” je še dodal slovaški premier.

Leta 2018 se je sicer Slovaška dogovorila za nakup 14 novih ameriških lovskih letal F-16 block 70/72, ki naj bi prispela leta 2024. Gre za ista letala, ki jih je zahtevala Poljska, še pišejo tuji mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: