Na Poljsko zbežalo že 2,84 milijona ukrajinskih beguncev; v Ukrajini tretji dan zapored brez evakuacije civilistov

V Ukrajini že tretji dan zapored ne bodo vzpostavili humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov, je danes sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Rusiji je znova očitala, da ni pripravljena zagotoviti varnega prehoda za civiliste iz obleganih mest.

Ukrajinske oblasti na vzhodu države so že večkrat opozorile, da zaradi nevarnosti obstreljevanja ne morejo več na varno spraviti ljudi. Nazadnje so bili koridorji odprti v soboto, ko so po njih na varno rešili skoraj 1500 ljudi, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Med najbolj ogroženimi so prebivalci že tedne obleganega Mariupolja, večini je sicer že uspelo zbežati iz mesta, jih pa okoli 100.000 ostaja ujetih med ruševinami. Župan Mariupolja Vadim Bojčenko je v ponedeljek za ukrajinsko televizijo opozoril, da so ruske sile na območje Rusije oz. pod nadzorom Rusije izgnale okoli 40.000 civilistov.

Ljudje se v Ukrajino tudi že vračajo; tako poteka skupinsko čiščenje kijevskih predmestij.
(vir: splet, Twitter)
Na Poljskem že skoraj 3 milijone Ukrajincev

V zvezi s tem je treba opozoriti še na neko drugo žalostno agencijsko vest: od začetka ruske intervencije je na Poljsko iz Ukrajine zbežalo okoli 2,84 milijona ljudi.

Novico je sicer danes na Twitterju objavila poljska mejna straža. Gre za več kot polovico ljudi, ki so po podatkih Združenih narodov zapustili Ukrajino.

Da naj bi v Nemčijo skupno pribežalo že okoli 360.000 ukrajinskih beguncev, pa je- prav tako na Twitterju- sporočilo nemško notranje ministrstvo.

Hkrati je 14.400 ljudi včeraj prečkalo mejo v nasprotni smeri in se vrnilo v Ukrajino. Od začetka vojne se je tako v Ukrajino prek Poljske vrnilo že 738.000 ljudi.

Po podatkih Združenih narodov, je od vseh sosed Ukrajine največ beguncev sprejela Poljska, več sto tisoč beguncev pa so sprejele tudi Romunija, Rusija, Moldavija, Madžarska in Slovaška, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: