Arsenović incident (neprepričljivo) obžaluje in ne namerava odstopiti; Mariboru se posledično obeta daljša politična nestabilnost, pripravljajo se tudi protesti

(novica s komentarjem)

Danes se je pred mikrofone in kamere večine tukajšnjih medijev postavil tudi pretežno prezirani mariborski župan Aleksander Saša Arsenović in bolj podrobno skušal podati svoje videnje dogodka, ki je razburil lokalno in širšo javnost.

Spomnimo: Arsenović se je- zdaj je to že neizpodbitno, saj fotografije ne lažejo- fizično lotil 13-letnika, ki naj bi bil del skupinice najstnikov, ki jih mariborski župan obtožuje vandalizma, čeravno gre domnevno zgolj za poškodovanje “kontejnera za tenis žogice”, ki je v bistvu preurejena plastična kanta za smeti.

Po domnevnem obojestranskem žaljenju med skupino otrok in županom, naj bi slednji dohitel enega izmed njih in ga začel daviti, prav tako pa naj bi mu odvzel telefon, ko je skušal na pomoč poklicati starše. Oče otroka je poklical policijo, ta pa bo zdaj najverjetneje podala ovadbo zoper mariborskega župana.

Če strnemo poročanje večine slovenskih medijev, ali pa prepišemo zvočni posnetek njegovega današnjega nastopa- razlike ne bo: “Dogodek obžalujem in se opravičujem najstnikom ter njihovim staršem. Razumem starše, da želijo zaščititi svoje otroke, to bi verjetno storil tudi sam. Opravičujem pa se tudi vsem Mariborčanom, ker sem ravnal, kot se ne sme, ko se trudimo graditi mesto in odnose,” je uvodoma pojasnil Arsenović.

“Kljub vandalizmu, objestnosti in grobih žalitvah bi moral pri svojih zrelih letih ravnati drugače in manj burno,” je nadaljeval in poudaril, da se zaveda, da bi moral fanta le opozoriti, ne pa se ga tudi dotakniti. “Nisem ga ne udaril, ne davil, prijel sem ga za roko,” je dodal.

Fotografije ne lažejo.
(Vir: splet)
V čigavem imenu govori Arsenović, ko trdi, da “ta družba” takšnih otrok niti noče oziroma želi?!

Arsenović je v nadaljevanju natrosil nekaj puhlic, za katere so mu v občinski PR službi (ali pa pravni zastopniki) najbrž svetovali, da bi utegnile biti javnosti všečne, a se je zapletel v določena protislovja.

Tako naj bi po poročanju večine medijev dejal, da (“glede na to, da nihče ni ravnal prav”) predlaga srečanje s 13-letnikom in njegovimi starši (“da skupaj poskusimo narediti kaj dobrega”), kmalu zatem pa je lokalni časnik Večer na spletnem družbenem omrežju Facebook ločeno objavil njegovo navedbo, da si “takšnih otrok ta družba niti ne želi”.

Pri Večeru so zapisali še, da “oče 13-letnega otroka, ki ga je napadel mariborski župan Saša Arsenovič, ne sprejema županovega opravičila” in tudi navedli njegov odziv: “S svojo izjavo me je še dodatno prizadel in ponižal!”

Nikjer ni zaznati, da bi kateri koli predstavnik medijev aktualnega župana (končno!) povprašal, na koga se sklicuje, ko omenja “to družbo” in kaj ima s tem v mislih, prav tako pa pri nobenem mediju te izjave trenutno ne problematizirajo.

Je pa županu kar na terenih TK Branik in med samo tiskovno konferenco pismo z odstopno izjavo predal mestni svetnik Matic Matjašič. Kot navaja spletni portal Maribor24.si, je Matjašič pojasnil, da so razlogi za odstop jasni: “Z neprimernim odzivom je okrnil funkcijo župana in našega mesta.”

Se obeta repriza leta 2012? Če pride do protestov, bomo vztrajali, opozarja vedno večje število nezadovoljnih Mariborčanov.
Mariboru se obeta daljša politična kriza, ki je volitve najbrž ne bodo odpravile, pripravljajo se tudi protesti

Kot je bilo slišati ob robu tiskovne konference, naj bi županovo ravnanje že obsodili v stranki SD, ki je njegov koalicijski partner, prav tako pa naj bi današnje predvolilne aktivnosti na stojnici iz istega razloga opustil vodja mestnega odbora stranke Levica, znani mariborski strokovnjak za energetiko in kulturnik Vlado Šega. Kot je slišati, sledita javna obsodba dejanja in poziv k odstopu.

Že včeraj je k Arsenovićevem odstopu na simbolnem Trgu svobode pozval Miha Recek, samostojni mestni svetnik in kandidat za poslanca na listi Naša dežela. “Moralo bi nam biti v ponos, da opravljamo to poslanstvo, za katero so nas ljudje izvolili. In pravzaprav bi morali imeti ničelno toleranco tako do nasilja nad uslužbenci, uslužbenkami, zaposlenimi, predvsem pa nad otroci in mladoletnimi otroci,« je povedal za lokalni spletni medij Mariborinfo. Arsenovića je pozval, da do četrtka poda svojo odstopno izjavo.

Še dlje bodo šli zvezi s tem pri stranki SDS. Tudi tam pripravljajo poziv k odstopu, ki naj bi ga mariborskemu županu predali na jutrišnji seji mestnega sveta. Medijska namigovanja k odstopu je Arsenović medtem že zavrnil, rekoč, da se ga iz več strani poziva h končanju dobrega dela v mestu.

Vendar se, kot je bilo moč izvedeti, pri SDS pri tem ne nameravajo ustaviti. Preostale svetnike bodo pozvali k obstrukciji seje in tako vedno znova, tipanje mariborskega političnega pulza pa daje vedeti, da bi se jim pri tem kot prvi lahko pridružili pri stranki Levica; če Matjašiča in Recka prištejemo kot nekaj samoumevnega.

Kot kaže, je cilj večine tistih, ki se ne strinjajo s politiko Arsenovića, na tak ali drugačen način doseči nesklepčnost.

Prejšnji protesti proti Arsenoviću so bili slabo organizirani
in še slabše izvedeni, prav tako pa odmev prizadetega
z nekimi drugimi protesti.
Ne želimo si ponoviti enake napake, pravijo morebitni organizatorji!
Protesti bodo, a kdaj in proti komu še?!

Nič čudnega ni, da se v zvezi z neljubim razvojem dogodkov v Mariboru pripravljajo tudi protesti, kar v tradicionalno protestniškem mestu tudi ni nič novega! A proti komu še in kdaj?

Ker ima tiha večina Arsenovićeve samovolje očitno vrh glave, aktivna manjšina, ki vsega skupaj ne namerava le mirno opazovati, že pripravlja protest ali več njih. Trenutno naj bi bili v fazi izdelavi letaki, plakati in transparenti, zaščitni znak– če ne že kar simbol- novega mariborskega upora pa naj bi postala teniška žogica, ki naj bi tako zamenjala v praksi že preizkušena (gnila) jajca in granitne kocke.

Domnevni organizatorji imajo tudi nepredvideno težavo, ki se ji reče- državnozborske volitve. Slednje so tik pred vrati, zato se nanje zelo verjetno ne bi odzvali simpatizerji stranke SD, ki jih vsi ostali pravzaprav krivijo za Arsenovićev vzpon. Na splošno so aktivnosti večine politično ozaveščenih meščanov usmerjene k nedeljskim volitvam, zato se kot prvi resni datum omenja simbolni 27. april.

“Dan osvobodilne fronte ali Dan upora proti okupatorju“, pravijo, “so kar se tiče trenutnega stanja v Mariboru zgolj odtenki.” Morebitnega in še zmeraj nepotrjenega protesta ne nameravajo prijavljati, saj da “bi bil absurd, da bi o upravičenosti in odobritvi protesta odločali tisti, proti katerim je le-ta usmerjen ali pa so del širše mreže, ki o tem odloča”.

(mbo)

One thought on “Arsenović incident (neprepričljivo) obžaluje in ne namerava odstopiti; Mariboru se posledično obeta daljša politična nestabilnost, pripravljajo se tudi protesti

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: