Med izvoljenimi poslanci največ glasov volivcev prejel Matej Arčon; v DZ rekordno število žensk, v Gibanju Svoboda jih je več kot polovica

V zgodovini samostojne države v sestavi Državnega zbora (DZ) še nikoli ni bilo toliko žensk, kot jih je bilo izvoljenih na tokratnih parlamentarnih volitvah. V DZ se jih uvrstilo 36, kar predstavlja 40 odstotkov vseh poslancev.

Največ poslank ima v svojih vrstah Gibanje Svoboda, stranko bo v DZ zastopalo 22 žensk, kar je več kot polovica strankinih poslancev. Na listi SD so bile v DZ izvoljene tri ženske ali skoraj 43 odstotkov, v Levici pa imajo dve poslanki, kar predstavlja 40 odstotkov vseh.

Tudi NSi bosta v DZ zastopali dve ženski, delež žensk v tej poslanski skupini pa bo 25-odstoten, kar je najmanj med vsemi. Nekoliko višji delež žensk imajo v SDS, kjer je bilo izvoljenih sedem žensk ali 26 odstotkov strankinih poslancev.

Bo slovenski parlament v prihodnje podoben kokošnjaku?
(Foto: Magda Ehlers on Pexels.com)
Med izvoljenimi poslanci največ glasov volivcev prejel Matej Arčon

Na včerajšnjih parlamentarnih volitvah se je tudi ponovila stara zgodba; nekateri kandidati so bili v DZ izvoljeni z več tisoč glasovi, drugi pa le z nekaj sto.

Med izvoljenimi poslanci je največ glasov, dobrih 15.000, prejel nekdanji novogoriški župan Matej Arčon, ki je kandidiral na listi Gibanja Svoboda. Predsednik te stranke Robert Golob je prejel dobrih 9600 glasov, prvaka SDS Janeza Janšo pa je podprlo skoraj 7700 volivcev.

Najmanj glasov med izvoljenimi poslanci, dobrih 600, je prejela aktualna poslanka SD Bojana Muršič. Nekatere pa je volilna aritmetika stala uvrstitve v DZ, čeprav so dobili več glasov kot izvoljeni kandidati.

Zaradi proporcionalnega volilnega sistema z volilnimi okraji, ki velja v Sloveniji, namreč ni nujno, da so v DZ izvoljeni tisti kandidati, ki dobijo največ glasov, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: