Jeklarno Azovstal v Mariupolju je včeraj uspelo zapustiti najmanj 20 civilistom, med katerimi je tudi več otrok, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po navedbah pripadnikov ukrajinskega skrajno desnega bataljona Azov, ki so se zatekli v kompleks, je 20 civilistov odšlo proti mestu Zaporožje, približno 225 kilometrov proti severozahodu. Sporočili so še, da je bil konvoj za evakuacijo zelo pozen. “Od 6. ure smo čakali na prihod evakuacijske kolone, ki je prispela šele ob 18.25.”

Podobno je poročala ruska državna tiskovna agencija Tass, le da navaja odhod 25 civilistov. Ruski mediji so sicer že pred tem poročali, da je tovarno Azovstal v soboto uspelo zapustiti 25 civilistom, med njimi je bilo šest otrok, mlajših od 14 let, niso pa navedli, kam je bila skupina odpeljana.

Gre za prvo skupino, ki je odšla iz obsežnega industrijskega kompleksa, odkar je aprila ruska vojska okrog njega sklenila obroč.

V kompleksu, še edinem delu mesta v ukrajinskih rokah, razteza se na območju 3×3 kilometre, naj bi se poleg ukrajinskih vojakov v izjemno slabih razmerah nahajalo še več sto civilistov. Predhodni poskusi evakuacije so bili neuspešni.

Ukrajinske sile naj bi ponoči na območju LPR sestrelile
dva ruska Su-25. Novica je malo verjetna.
(Vir: Twitter)
Po Mariupolju zdaj razrušen tudi Azovstal

Kot poročajo svetovni mediji, novi satelitski posnetki podjetja Maxar sicer kažejo resno poškodovane objekte tudi znotraj omenjene jeklarne, kar potrjuje navedbe preostalih nacističnih soldatov, da so ruske sile kompleks silovito obstreljevale tudi v preteklih dneh.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sinoči zatrdil, da Kijev dela vse, da bi zagotovil izvedbo evakuacije iz Mariupolja, ruski predsednik Vladimir Putin pa je ponovno dejal, da civilisti kompleks lahko zapustijo kadar koli želijo, vojaki pa morajo položiti orožje.

Kar pa je- glede na grozodejstva zloglasnega bataljona, v katerega vrstah se “bori” ogromno tujih plačancev- malo verjetno, saj jim je verjetno že postalo jasno, kaj jih čaka. Navsezadnje je enako s svojim vztrajanjem sporočila tudi ruska vojska.

Nazadnje so nacisti za pomoč pri evakuaciji zaprosili Turčijo, kamor bi se bili voljni umakniti, v kolikor bi se o tem strinjala Kijev in Moskva. Omenjenega predloga Rusija sploh ni hotela komentirati.

Ruska vojska je objavila posnetke iz pristanišča v Mariupolju.
Večino svojih enot že nekaj dni preusmerjajo proti severu.

(mbo)