Unicef: Huda lakota otrok se bo zaradi vojne v Ukrajini še povečala; Bidnova vlada ukrepa proti pomanjkanju hrane za dojenčke

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki je v ZDA pod udarom kritikov zaradi tamkajšnjega pomanjkanja hrane za dojenčke, je v ponedeljek naznanila nekaj ukrepov za rešitev krize, ki je izbruhnila zaradi izpada proizvodnje v tovarni največjega proizvajalca mlečnih formul v ZDA.

Vlada bo pomagala pri ponovnem odprtju tovarne, kjer so ustavili proizvodnjo po sumu bakterije v izdelku, prav tako bo olajšala uvoz hrane.

Tovarna Abbott v Michiganu je zaradi možne kontaminacije zaprta že od februarja, zdaj so se dogovorili, da mora nekoliko spremeniti svoja varnostna pravila in postopke, saj je inšpekcija ugotovila pomanjkljivosti.

Noben ukrep pa ne bo takoj prinesel olajšanja staršem, ki se že nekaj tednov ubadajo s pomanjkanjem in visokimi cenami.

ZDA doma proizvedejo kar 98 odstotkov vse hrane za dojenčke, delež Abbotta znaša 40 odstotkov, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kriza s hrano počasi dosega tudi razviti svet.
(Foto: Anil Sharma on Pexels.com)
Unicef napoveduje hudo lakoto otrok

Zaradi globalnih pretresov, ki vplivajo na prehransko varnost po vsem svetu, vojne v Ukrajini, okrevanja gospodarstev po pandemiji ter vztrajne suše, ki zaradi podnebnih sprememb pustoši po nekaterih državah, se bo huda lakota otrok v prihodnje še povečala, je danes v poročilu opozoril Unicef.

Trenutno najmanj deset milijonov hudo podhranjenih otrok nima dostopa do vnaprej pripravljene terapevtske hrane, ki je najučinkovitejša za zdravljenje podhranjenosti. Unicef opozarja, da nastajajo pogoji za znatno povečanje števila primerov hude podhranjenosti.

Po napovedih se bo cena vnaprej pripravljenih terapevtskih živil v naslednjih šestih mesecih zvišala za do 16 odstotkov zaradi močnega zviševanja cen surovin, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: