Na mednarodnem letališču v Sarajevu so končali pregled potniškega letala družbe Croatia Airlines, ki je včeraj priletelo iz Zagreba.

Poškodba na letalu, za katero so sprva sumili, da jo je povzročilo strelno orožje, je posledica mehanskega udarca, so sporočili iz državnega tožilstva Bosne in Hercegovine.

Dodali so, da opravljena analiza ni pokazala sledi smodnika niti drugih sledi, ki bi nakazovale na delovanje projektila iz strelnega orožja.

Poškodbo na trupu, dvakrat dva centimetra veliko luknjo, je odkril mehanik med rednim pregledom letala.

Po prejeti informaciji, da je na trupu letala poškodba, ki bi jo lahko povzročilo strelno orožje, je državno tožilstvo odredilo preiskavo.

Varnost potnikov med letom ni bila ogrožena, zaključuje Slovenska tiskovna agencija (STA).

Bombardier Dash 8 hrvaškega prevoznika Croatia Airlines.
Letalski strokovnjak Alen Ščuric: Razlaga tožilstva je enostavno neverjetna

“Nemogoče je, da je bila luknja narejena iz nečesa, kar ni krogla, ne ptica in to v zraku. Ne drži vode. Kamen prav tako ne more lebdeti v zraku. Ampak… če tako pravi tožilstvo, jim verjemite. Kdo smo mi, da bi menili drugače,« je za hrvaški Index ironično pojasnil Šćuric.

Novinarji omenjenega medija so se z njim pogovarjali že pred uradno objavo izida preiskave; ko je veljalo, da je bilo na letalo verjetno streljano.

“To bi se lahko zgodilo le v fazi približevanja Sarajevu; drugje na območju leta je to nemogoče, ker je letalo letelo previsoko. V Zagrebu ali Splitu se ni moglo zgoditi, ker bi se kaj takega opazilo med kontrolami. Zgodilo se je pri Sarajevu, najbrž nad Palami (nekdanjim oz. medvojnim središčem Republike Srbske, op.avt.),” je navedel Šćuric.

Primer hrvaškega letala je danes polnil naslovnice medijev v regiji.
Dva možna scenarija

“Prvi scenarij je, da je na letalo nekdo namerno streljal. Tako vsili politični problem in zmanjša razvoj sarajevskega letališča, ki deluje vrhunsko in je številka ena po številu letov na tem območju v primerjavi z letom 2019,” je špekulira strokovnjak.

“Drugi scenarij je, da je nekdo slavil in streljal prav v trenutku, ko je mimo priletelo letalo. Ljudje na tem območju so zelo nagnjeni k temu,” je še povedal.

V prvo varianto ne verjamem, ker nismo priča tako resni politični situaciji. 
Zelo verjetno gre za kakšno neumnost; lahko bi bil lokalni norec, ki misli, 
da počne nekaj prestižnega.

“Kaj takega se v regiji še ni zgodilo,” se je zgrozil. “To se dogaja na kriznih območjih, na primer v Izraelu, videli pa smo tudi, kako talibani obstreljujejo letala v Afganistanu. Tukaj taka politične situacije vendarle nimamo.

Če bi šlo res za kroglo, bi bile posledice lahko zelo hude, je opozoril na koncu pogovora.

“Če bi zadeli rezervoar za gorivo ali motor, bog ne daj, da je zadeta hidravlika… Lahko bi prišlo do katastrofalne letalske nesreče. Krogla bi lahko zadela tudi pilota. Na srečo se je vse dobro izteklo.”

(mbo)