V Italiji zaradi včerajšnje stavke trpel letalski promet; na skupen evropski konto odpovedanih letov jih je Lufthansa dodala še 2 tisoč

Na lete v drugih terminih naj stavka ne bi vplivala, javljajo iz Italije.

V letalski panogi se zaradi slabih, na trenutke celo obupnih, delovnih pogojev pojavlja vedno več nezadovoljstva. Italijanski panožni sindikati so zato včeraj med 14. in 18. uro izvedli opozorilno stavko.

Posledično sta nizkocenovni letalski družbi EasyJet in Ryanair zaradi tega odpovedali nekatere polete, poročajo svetovni mediji. Več italijanskih sindikatov je sicer k stavki pozvalo osebje italijanske družbe za nadzor zračnega prometa ENAV ter nizkocenovnih letalskih družb Ryanair, EasyJet in Volotea.

EasyJet je tako zaradi stavke odpovedal polete z milanskega letališča Linate v Berlin in z rimskega letališča Fiumicino v Amsterdam. Letalski prevoznik Ryanair je sporočil, da je bil zaradi stavke v podjetju ENAV prisiljen odpovedati nekaj letov, a da so potnike o tem še pravočasno obvestili.

Razlog za stavko so znani: gre za spor glede pravic delavcev, delovnih pogojev in izplačevanja minimalnih plač v panogi.

Nemiri med osebjem kontrole zračnega prometa grozijo, da bodo blokirali najbolj dinamičen sektor gospodarstva, ki trenutno v veliki meri spodbuja rast države. Blokirati promet pomeni blokirati državo,” je dejal italijanski minister za turizem Massimo Garavaglia in pozval, da je treba storiti vse, da bi se izognili nevšečnostim v turizmu, ki je na dobri poti proti okrevanju, so poročale svetovne tiskovne agencije, med njimi tudi STA.

Mnogo letal Lufthanse je (ali pa še bo) ostalo na tleh.
Prav vsak Airbusov "jumbo" A380 tega prevoznika pa bo iz tega izvzet.
(Foto: Pixabay on Pexels.com)
Lufthansa odpovedala še 2000 letov

Že sredi preteklega tedna pa je Lufthansa sporočila, da to poletje odpoveduje dodatnih 2000 letov iz Frankfurta in Münchna. Kot so sporočili iz vodilnega nemškega prevoznika, do neljubega razvoja situacije prihaja zaradi pomanjkanje letališkega osebja in trajajoče pandemije covida-19.

“Lufthansa je izvedla številne ukrepe in zaposluje dodatno osebje, kjer koli je to mogoče, vse pa z namenom, da bi zagotovila največjo možno stabilnost urnikov letov in tako svojim potnikom ponudila najboljšo možno varnost pri načrtovanju,” so za Reuters povedali predstavniki prevoznika.

“Stavke v zvezi z varnostjo letenja, slabo vreme in zlasti povečana stopnja okužb s koronavirusom so dodatno obremenili sistem,” so dejali in tako potrdili prejšnje poročilo dnevnika Bild.

Odpovedi sledijo 770-im v tednu od 8. do 14. julija, so zapisali. Lufthansa je sporočila, da so dodatne odpovedi prizadele predvsem zelo prometne popoldanske in večerne ure.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: