Usmeritve ministrice policiji glede javnih shodov

Ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar je podpisala usmeritve za policijo glede javnih shodov. 

Iz njih izhaja, da ima v zvezi s pravico do mirnega zbiranja in združevanja država (policija) pozitivne in negativne obveznosti (kar je že bilo obrazloženo prejšnjih usmeritvah in obveznih navodilih ministrice). 

Policija naj pri ugotavljanju odgovornosti organizatorja javnega shoda upošteva tudi mnenja Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije in Varuha človekovih pravic.

Kot je na vladni spletni strani še objavilo Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), je za izvrševanje obveznosti policije pomembno razločevati med organizatorjem in pobudnikom javnega shoda ter med neprijavljenim in neorganiziranim (spontanim) javnim shodom.

Kdo je organizator javnega shoda, zavzema ministrstvo tališče, je zlasti pomembno z vidika odgovornosti za prekršek po četrtem odstavku 38. člena Zakona o javnih zbiranjih.

O tem je podalo mnenje tudi Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije (več o tem na priloženi povezavi, op.avt.), pa tudi Varuh človekovih pravic je v več primerih podal mnenje z vidika varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki se nanašajo na ugotavljanje odgovornosti organizatorja javnega shoda.

Vprašanje, kdo je organizator,
ostaja še naprej pomembno z vidika sankcij!
Priprava na morebitno vročo jesen ali prevzemanje odgovornosti za nazaj?!

S ciljem zagotavljanja izvrševanja ustavno varovanih pravic do zbiranja in združevanja (42. člen Ustave Republike Slovenije) ter svobode izražanja (39. člen Ustave Republike Slovenije) naj policija pri ugotavljanju odgovornosti organizatorja javnega shoda upošteva tudi mnenja obeh institucij, torej Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije in Varuha človekovih pravic, še navajajo pri ministrstvu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: