Policija intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih, so sporočili s policije.

Morebitne oškodovance pozivajo, naj podajo prijavo. 
K podaji informacij pozivajo tudi vse, ki bi kaj vedeli o zadevi, 
prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Za kateri primer gre, na policiji ne razkrivajo, prav tako, kot pravijo, zaradi varstva osebnih podatkov na morejo odgovarjati na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne osebe.

Nekateri mediji so sicer v zadnjih dneh pisali o očitkih o domnevnih spolnih in finančnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika Dušana Josipa Smodeja, tudi zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub.

Večina top-kulturnikov naj bi zdaj skrivala vezi z izpostavljenim.
To naj bi bila ena redkih fotografij, ki se je ohranila,
na njej pa je tudi aktualna ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim.

Najbrž najbolj znan slovenski novinar Bojan Požar je medtem na spletnem družbenem omrežju Twitter objavil, da zgodbe/preiskave na slovenski kulturniški sceni sprožajo prave pretrese, veriga poznanstev pa naj bi segala vse do aktualne ministrice za kuturo Aste Vrečko.

Slovenski splet je zadnje dni poln takšnih in drugačnih objav,
ki so zdaj k preiskavi vzpodbudile tudi policijo.

Kot je namignil, bi utegnila z dogajanjem biti povezana tudi smrt priznanega umetnika, akademskega slikarja Romana Uranjeka, nekega konkretnega dokaza pa (še) ni podal.

Eden vidnejših umetnikov sodobnega slovenskega likovnega prizorišča je bil sicer ustanovni član svetovno priznane skupine Irwin in politično-umetniške organizacije NSK, preminil pa je v starosti 60 let.

(mbo)