Evropska komisija odobrila partnerski sporazum s Hrvaško v vrednosti devet milijard evrov, tam že pozivajo k dodatni zaščiti upokojencev

Evropska komisija je odobrila partnerski sporazum s Hrvaško za porabo devet milijard evrov sredstev iz kohezijske politike v obdobju 2021-2027.

Hrvaška bo 2,56 milijarde evrov sredstev namenila predvsem izboljšanju energetske učinkovitosti ter povečanju dela obnovljivih energetskih virov v proizvodnji energije.

1,7 milijarde evrov bo namenila povečanju konkurenčnosti na domačih in mednarodnih trgih; konkretno internacionalizaciji malih in srednje velikih podjetij.

Slaba milijarda evrov bo šla za izboljšanje mobilnosti v vseh sektorjih, 
skoraj 2,5 milijarde evrov pa za spodbujanje kakovostnega zaposlovanja 
in veščin, izobraževanje, zdravstvo in socialne storitve.
Slovenija je medtem partnerski sporazum za obdobje 2021-2027 na komisijo v potrditev poslala sredi julija in na potrditev še čaka. 
Za to obdobje bo na voljo imela nekaj nad 3,2 milijarde evrov kohezijskega denarja.
Hrvaška upokojenska združenja opozarjajo,
da se je hrana letos podražila za kar 30 odstotkov.
Pozivi k preusmerjanju sredstev v socialo, predvsem za upokojence in dodatnim energetskim vavčerjem

Združenji upokojencev Sindikat in Matica upokojencev Hrvaške sta danes hrvaško vlado pozvali, naj sprejme nujne ukrepe za zaustavitev revščine upokojencev in vse večjega padanja realne vrednosti pokojnin.

“Napovedano znižanje DDV na energente pozdravljamo, a dvomimo, da bo to koristilo potrošnikom, saj so se kljub znižanju DDV na hrano živila letos po podatkih društev upokojencev podražila za okoli 30 odstotkov,” so zapisali.

Trdijo, da se 75 odstotkov hrvaških upokojencev sooča z “obdobjem lakote in zmrzovanja”, zato zaradi “obupnega in ponižujočega” položaja upokojencev, pa tudi njihove visoke umrljivosti zaradi pandemije ter težkih socialnih in ekonomskih življenjskih razmer, izpostavljajo dodatne zahteve.

Zahtevajo, da se kot protiinflacijski ukrep do konca leta izplača še enkratno denarno izplačilo vsem upokojencem v naslednjih razredih: za pokojnine do 1.700 HRK- 1.200 kun dodatka; od 1.700 HRK do 2.200 HRK- 900 kun dodatka; od 2.200 do 3.200 kun- 600 kun, od 3.200 do 4.200 pa 400 kun dodatka. (Za lažjo primerjavo: menjalni tečaj, tudi pri prehodu na evro, je ustaljen pri 7,5 HRK za 1 EUR, op.avt.)

Poudarjajo, da je treba upokojence s pokojnino do 1500 kun vključiti v pravico do mesečnega energetskega bona do 400 kun, tiste s pokojnino od 1500 do 4000 kun pa do bona do 200 kun.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: