Nacionalni mesec skupnega branja 2022 v znamenju branja in gibanja

Kot na vladni spletni strani sporočata ministrstvi za kulturo (MK) ter izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), bo nacionalni mesec skupnega branja 2022 (NMSB 22) potekal od 8. septembra do 9. oktobra.

Letos je posebna pozornost namenjena branju in gibanju. 
Izhodišče je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729): 
"Branje je za duha to, kar je telovadba za telo."

V okviru NMSB, ki se začenja na mednarodni dan pismenosti, bodo potekali številni dogodki in dejavnosti, ki prispevajo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni.

MK in MIZŠ posledično izpostavljata 
nekaj večjih nacionalnih projektov:
 • Nacionalni strokovni posvet Vizualno pripovedovanje. Od slikanice do stripa bo posvečen povezavi vizualne pismenosti in branja ter njeni vlogi pri razvijanju drugih pismenosti, npr. medijske in digitalne. (9. september, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani; v organizaciji Bralnega društva Slovenije in Zavoda za šolstvo)
 • Dan zlatih knjig bo zaznamoval bralni maraton (17. september, ob začetku bralne sezone v vrtcih, šolah, knjižnicah itd. po vsej Sloveniji; pod okriljem Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, društev in zvez prijateljev mladine) 
 • Tradicionalna razdelitev darilnih slikanic prvošolcem v Sloveniji, zamejstvu in slovenskem zdomskem/izseljenskem prostoru (od 19. septembra dalje)
 • Medgeneracijsko branje
 • Jesenska izobraževanja Bralne značke, ki bodo povezovala branje in gibanje
 • Javni natečaj za pridobitev naziva Branju prijazna občina. Do sedaj je naziv pridobilo že 52 občin. Namen natečaja je promocija dobrih praks, ki jih za izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture izvajajo oziroma spodbujajo občine. Javni natečaj je odprt do 30. septembra 2022. (pripravljajo ga Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo) 
 • Nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami #športajmoinberimo (v okviru Evropskega tedna športa, 23.–30. september, v organizaciji Centra za spodbujanje bralne pismenosti v Mariborski knjižnici, Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez in partnerjev)
 • Spletno strokovno srečanje ABC Bralne pismenosti IV. S posvetom bodo poleg programa #športajmoinberimo počastili tudi 50 let revije Otrok in knjiga, za katero vsa leta stoji Mariborska knjižnica. (3.–7. oktober, Mariborska knjižnica, v organizaciji Centra za spodbujanje bralne pismenosti)
 • Nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture Rastem s knjigo. Eden od ciljev projekta je motivirati mlade za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic (za sedmošolce že sedemnajstič zapored, za dijake prvih letnikov pa trinajstič, v organizaciji Javne agencije za knjigo). 
 • Na poti po šolah in knjižnicah bodo razstava in strip Pot knjige ter knjižica Skrivnost izginulih črk.
Plakate in video-plakate so ustvarili študentje ALU.

Letošnji NMSB se pridružuje EU letu mladih, še poudarjajo.

Že tradicionalno je tudi del akcije Beremo skupaj – za znanje in zabavo!, ki jo je v okviru Tednov vseživljenjskega učenja pripravil Andragoški center Slovenije in z njo spodbudil različne dejavnosti, povezane z medgeneracijskim branjem in pripovedovanjem zgodb.

Andragoški center Slovenije bo v času letošnjega NMSB vsem odraslim omogočal tudi brezplačno preverjanje bralnega razumevanja s spletnim vprašalnikom SVOS.

Likovno podobo letošnjega NMSB so soustvarili študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij (smeri: fotografija, grafično oblikovanje in ilustracija). Vse likovne rešitve študentov (28) bodo razstavljene ob različnih priložnostih. Med vizualnimi rešitvami študentov Oddelka za grafično oblikovanje je nastalo tudi pet video plakatov, ki si jih lahko ogledate s klikom na povezavo.

Ob ministrstvi izpostavljata še pobudnike in partnerje 
ter sofinancerje NMSB: 

Pobudniki NMSB– Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije, Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, Združenje splošnih knjižnic, IBBY Slovenija, Društvo Slovenskih pisateljev, Mestna knjižnica Kranj, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Ljubljana

Partnerji in sofinancerji NMSB– Javna agencija za knjigo RS, Zavod Republike Slovenije za šolstvo, Andragoški center Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. 

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: