Frančišek s poklonom Benediktu kot velikemu mojstru kateheze; svetovni dan miru letos z grenkim priokusom

Papež Frančišek se je danes na avdienci Benediktu XVI. poklonil kot velikemu mojstru kateheze, ki je drugim pomagal pri srečanju z Bogom, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Verniki se medtem še naprej poslavljajo od zaslužnega papeža, ki je v 96. letu starosti umrl v soboto. Glede na navedbe Vatikana je baziliko svetega Petra, kjer bo ležal do 19. ure, v ponedeljek in včeraj obiskalo več kot 135.000 ljudi.

Zvečer bodo njegovo truplo prestavili v krsto iz cipresovega lesa, vanjo pa med drugim priložili kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata ter Benediktove palije.

Po pogrebni slovesnosti bodo jutri krsto položili v dodatno krsto iz cinka, 
to pa še v dodatno iz hrastovega lesa.

Benedikta bodo pokopali v kripti bazilike, v nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

Vatikan.
(Foto: Andrea Piacquadio, Pexels.com)
Papež Benedikt XVI. umrl na silvestrovo, predvečer svetovnega dne miru

Sicer pa je Katoliška cerkev na novega leta dan obeležila 56. svetovni dan miru, navkljub ne ravno radostnemu uvodu v slednjega. Ta je letos potekal pod naslovom Nihče se ne more rešiti sam.

Kot so zapisali pri STA, se je papež Frančišek v poslanici ozl v turbulentno leto, ki ga puščamo za seboj, in pozval, da iz izkušenj pandemije covida-19 izhajamo skupaj, da bomo zasnovali pot miru.

Papež se je dotaknil pandemije covida-19, ki nas zadnja tri leta zaznamuje, in za katero pravi, da nas je na nek način pogreznila v sredo noči, ko je destabilizirala naše življenje.

Še posebej je opozoril, da ni šlo samo za zdravstvene ali gospodarske posledice, ampak da so tukaj tudi dolgotrajni učinki, slabo počutje v posamezniku, družinah, v družbi.

Kot največji nauk, ki ga zapušča v dediščino covid-19, je izpostavil zavedanje, da potrebujemo drug drugega, skupnost in spoznanje, da je največji zaklad človeštva človeško bratstvo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: