Turisti, ki so zaradi lockdowna počitnice preživeli zaprti v sobah, dočakali delno sodno zadoščenje na Sodišču EU

Marca leta 2020 so se odpravili na že plačan dopust, ko so prispeli na lokacijo, pa se je začel lockdown.

Dva, na nek način nesojena, dopustnika je spodletel dopust na Kanarskih otokih (Gran Canaria oz. Veliki kanarski otok, konkretno) leta 2020 tako razjezil, da sta se odločila organizatorja tožiti pred sodiščem.

Nič presenetljivega, glede na razvoj dogodkov, poročajo svetovni mediji. Nemškemu organizatorju so namreč marca 2020 plačali dvotedenski dopust, ko pa so prispeli na lokacijo, se je le dva dni po prihodu začel lockdown.

Šokiranim turistom, ki niso bili okuženi ali kazali znake okužbe, so tako prepovedali obisk bazena in plaže, uvedli policijsko uro, hotelsko sobo so smeli zapustiti le, da bi pojedli obrok, na koncu pa jih je organizator pozval, naj predčasno odidejo domov.

V zameno za prestano so “dopustniki” zahtevali vračilo dela denarja, natančneje 70 odstotkov plačanega zneska, glede na to, da so se predvidene počitnice spremenile v pekel. Ker pa jih je organizator zavrnil, so ga tožili na deželnem sodišču v Nemčiji, slednje pa je zahtevalo mnenje evropskega sodišča.

Turizem je bil zadnji dve leti bolj tortura kot oddih oziroma sprostitev.

Odločitev, ki jo je to sodišče sprejelo 12. januarja, je pomembna za vse ostale evropske turiste, ki so se srečali s podobno težavo

Sodišče EU s sedežem v Luksemburgu je namreč razsodilo, da imajo turisti pravico do povračila dela denarja, ko zaradi lockdowna in omejitvenih ukrepov niso mogli v celoti uživati ​​na počitnicah, ne glede na to, da organizator ni bil odgovoren za uvedbo ukrepov, niti nanje ni mogel vplivati.

Da pa bi bilo vračilo pošteno, je po navedbah sodišča treba skrbno oceniti, ali zahtevani znesek vračila ustreza vrednosti storitve, ki je turist ni mogel porabiti, o čemer odločajo posamezna pristojna sodišča, kar bodo slednja morala v prihodnje oceniti neodvisno, od primera do primera.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: