Smrtonosne ruske rakete zadele ukrajinske elektrarne, znana škoda na objektih

Ruske sile so v četrtek izstrelile na desetine raket na Ukrajino v burnem valu napadov na energetsko infrastrukturo dan po tem, ko sta Nemčija in ZDA obljubili, da bosta Kijevu dostavili sodobne tanke Abrams in Leopard, poroča AFP.

Do zadnjega vala napadov je prišlo po objavi stališča Kremlja, da uradna Moskva dojema dostavo tankov “kot neposredno vpletenost v konflikt”, Ukrajina pa je priznala, da se sooča z naraščajočim pritiskom ruskih čet na vzhodni fronti.

Tanki Leopard, ki jih je obljubil Berlin, bodo na bojišča predvidoma prispeli “konec marca, v začetku aprila”, je dejal nemški obrambni minister Boris Pistorius, ameriški abramsi pa predvidoma v drugi polovici leta. Usposabljanje ukrajinskih vojakov na nemških bojnih vozilih pehote marder se bo tako začelo v naslednjih dneh, je dodal, “nekoliko kasneje” pa za ukrajinske vojake, ki se bodo urili na leopardu, še poroča AFP.

Ruske rakete so v prestolnici ubile eno osebo in ranile še dve, je na družbenih omrežjih sporočil kijevski župan Vitalij Kličko. 55-letnega moškega so ubili delci rakete, ki so jo sestrelili ukrajinski sistemi zračne obrambe, so sporočile kijevske mestne oblasti.

Ukrajinski energetski operater DTEK je sporočil, da uvaja zasilne izpade električne energije v okolici Kijeva ter tudi v regijah južne Odese in Dnjepropetrovska.

Rusija od lanskega oktobra sproža redne valove zračnih napadov 
na ukrajinsko energetsko infrastrukturo.
Del območja današnjega ruskega raketnega napada na Ukrajino.
(Vir: Twitter)

Več kot 30 izstrelkov, trdijo Ukrajinci

Napadi so ohromili električno omrežje v trenutku, ko so zunanje temperature blizu nič stopinj Celzija, zima pa pritiska, še navaja AFP.

V četrtek sta bila tako poškodovana tudi dva kritična infrastrukturna objekta v regiji Odesa ob Črnem morju, je povedal tamkajšnji vodja regionalne vojaške uprave.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Jurij Ignat je že zjutraj napovedal nove raketne napade in za lokalne medije povedal, da je napad izvedlo več ruskih bombnikov Tu-95 iz severne regije Murmansk. “Pričakujemo več kot 30 raket, ki so se že začele pojavljati na različnih ozemljih. Sistemi zračne obrambe delujejo,” je dejal Ignat.

Sergiy Popko, vodja kijevske vojaške uprave, je dejal, da je bilo vseh 15 križarskih raket, izstreljenih proti prestolnici, sestreljenih, “zahvaljujoč odličnemu delu zračne obrambe”.

Ukrajinske zračne sile so tudi sporočile, da so njihove enote sestrelile skupino brezpilotnih letal iranske izdelave, ki so jih izstrelile ruske sile iz bližine južne Ukrajine.

“Jurišni UAV (brezpilotna letala) so bili izstreljeni z območja vzhodne obale Azovskega morja. Sovražnik je uporabil 24 Shahedov. Vseh 24 je bilo uničenih,” so sporočile letalske sile.

Vesti so neodvisno nepotrjene, je treba pripisati.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: