Svet filma in kulturna politika: škotski igralec Cumming vrnil red britanskega imperija, nominacija igralke Andree Riseborough za oskarja pod drobnogledom akademije

Škotski igralec Alan Cumming se je odločil za vrnitev britanskega odlikovanja, piše BBC, prenaša pa Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je objavil igralec ob svojem nedavnem 58. rojstnem dnevu na enem od družbenih omrežij, je to storil zaradi pomislekov, povezanih s toksičnostjo britanskega imperija. Cummingu so podelili naziv častnik britanskega imperija, ki je tretja stopnja redu britanskega imperija.

Smrt britanske kraljice Elizabete II. septembra lani ter posledična razprava o vlogi monarhije in načinu, kako je britanski imperij dolgo koval dobiček na račun izkoriščanja staroselskih ljudstev po vsem svetu, sta mi odprla oči, je zapisal Cumming.

Zvezdnik filmske franšize Možje X je dejal, da je bil “hvaležen”, a “strupenost imperija” je vendarle prevladala, gre sklepati iz zapisa BBC.

Da je Cumming med drugim ob Pierceu Brosnanu zaigral v filmu James Bond 007- Zlato oko iz leta 1995, pa so še prenesli pri STA.

Svet filma je ta teden ponudil dve zanimivi zgodbi izven platen.
(Foto: Martin Lopez, Pexels.com)

Nominacija igralke Andree Riseborough za oskarja pod drobnogledom akademije

Že včeraj pa je Akademija filmskih umetnosti in znanosti, ki podeljuje najbrž najbolj prestižno filmsko svetovno nagrado Oscar, potrdila, da pregleduje postopke kampanje zaradi presenetljive nominacije za oskarja za najboljšo igralko v primeru igralke Andree Riseborough za vlogo v majhnem, neodvisnem filmu To Leslie.

Akademija je objavila izjavo v zvezi s kampanjo, v kateri filma To Leslie sicer ni izrecno omenila.

Cilj akademije je zagotoviti, da tekmovanje za nagrade poteka na pošten in etičen način, in zavezani smo zagotavljanju vključujočega postopka podeljevanja nagrad, je akademija zapisala v izjavi.

Drama To Leslie, ki je v blagajno doslej prinesla le 27.000 ameriških dolarjev, se je znašla pod drobnogledom zaradi usmerjene kampanje, ki so jo v imenu igralke vodili njeni podporniki.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: