Poljska namerava močno povečati obrambne izdatke, ruske sile naj bi prodrle globoko v Bahmut/Artemovsk

Poljska bo v luči ruske agresije nad Ukrajino močno povečala izdatke za obrambo, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je danes dejal poljski premier Mateusz Morawiecki, nameravajo letos za obrambo nameniti štiri odstotke bruto domačega proizvoda. Poljska se mora po njegovih besedah oborožiti hitreje, k temu pa jo sili vojna v sosednji Ukrajini.

To bo morda najvišji odstotek sredstev za obrambo med vsemi državami članicami Nata, je dejal Morawiecki, pri čemer pa ni pojasnil, kako nameravajo to financirati.

Po podatkih Nata je Poljska leta 2022 za vojsko porabila 2,4 odstotka BDP, kar je tretji najvišji odstotek med zaveznicami.

Članice Severnoatlantskega zavezništva so si sicer za cilj zadale, da bodo obrambne izdatke povečale na okoli dva odstotka BDP.

Stanje v Bahmutu ob koncu januarja kot ga rišejo ruski viri.

Viri na Twitterju: enote Wagner naj bi prodrle do 1,5 km od centra mesta, ukrajinske pa naj bi začele z umikom preko reke

Omenjeni viri, ki so razmeroma vredni zaupanja, poročajo, da je napredovanje Wagnerjevih enot skozi vzhodni del Bahmuta skoraj doseglo ulico Ščedra, ki je na zgornji fotografiji označena z rumeno barvo.

Poznavalci pravijo, da se čas za ukrajinske enote v izmučenem in razrušenem mestu izteka. Ruske sile jih namreč potiskajo proti notranjosti; zadnja oskrbovalna linija je zdaj prav tako v nevarnosti, da pade pod popolni nadzor ruskega topništva.

Drugi pravijo, da so ZDA že pred tedni Ukrajini močno svetovale umik iz Bahmuta in sicer iz logistično-strateških razlogov. Organizirani umik bi jim namreč prihranil vojake in strelivo, zavzeti pa bi morali strateško bolj pomembne pozicije. Gre za bližnje vzpetine, s katerih bi imeli boljši pregled nad mestom in ga tako lažje branili.

Končna ocena trenutnega stanja je, da se kažejo rezultati ti. Vuhledarske ofenzive in premika ukrajinskih okrepitev iz Bahmuta v Vugledar. Posledica je seveda sesutje bahmutske fronte. Ni še jasno, ali je bil to sekundarni cilj ofenzive na Vugledar, vendar je zagotovo pomagalo, sklenejo poznavalci.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: