Ukrajina in Slovenija: predstavniki Slovenije in ZDA v Washingtonu o Ukrajini in kandidaturi za VS ZN, na Cekinovem gradu razstavi Ukrajina pripoveduje in Mama, jaz nočem vojne!

Predstavniki Slovenije in ZDA so v torek v Washingtonu opravili tretji strateški dialog med državama, ki je bil posvečen aktualnim mednarodnim in dvostranskim temam.

Prva dva strateška dialoga sta potekala na ravni generalnih direktorjev, sedaj je bila raven povišana na državne sekretarje oziroma namestnike ministrov. Govorili so tudi o slovenski kandidaturi za Varnostni svet ZN.

Slovensko stran je zastopal državni sekretar Samuel Žbogar, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Žbogar je slovenskim dopisnikom povedal, da so bile glavne teme dialoga Zahodni Balkan, Ukrajina, Tihi ocean oziroma Kitajska, sodelovanje v zvezi Nato, kibernetska varnost, boj proti dezinformacijam in podnebne spremembe.

Imamo več ali manj usklajene poglede, je dejal Žbogar in v tem kontekstu izpostavil enotnost glede vprašanja Ukrajine.

Ostanki tovornih letal na letališču pri Melitopolu.
(Vir: Twitter)

Na predvečer pričetka ruske oborožene intervencije v Sloveniji (proti)vojni razstavi

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije bodo drevi odprli razstavi o vojni v Ukrajini.

Razstava Ukrajina pripoveduje prinaša zgodbe ukrajinskih beguncev, ki so se zatekli v Slovenijo in Slovencev, ki so jim pomagali, na postavitvi Mama, jaz nočem vojne! pa so razstavljene risbe ukrajinskih otrok skupaj z risbami iz druge svetovne vojne.

Razstava Ukrajina pripoveduje prinaša 26 zgodb ukrajinski beguncev, pri čemer je bilo izhodišče predmet, ki ima zanje pomembno simbolno vrednost.

V intervjujih Ukrajinci spregovorijo tudi o življenju v Ukrajini pred vojno in razlogih za odhod iz države in prihod v Slovenijo. Ob bok zgodbam Ukrajincev so v osmih pridruženih pripovedih postavili še Slovence, ki so se angažirali pri pomoči beguncev.

Obe razstavi bosta na ogled do 24. aprila, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: