Na hrvaških letališčih od danes brez mejnega nadzora za potnike znotraj schengna, za spremembe porabljenih nekaj milijonov eurov

Na hrvaških letališčih od danes ni več mejnega nadzora za potnike, ki potujejo znotraj schengenskega območja. Vsi leti iz Hrvaške v države schengna in obratno odslej veljajo za domače lete, brez kakršnekoli kontrole dokumentov.

Status mednarodnega letališča ima na Hrvaškem sedem letališč. Na največjem od njih, letališču Franja Tuđmana v Zagrebu, so v sklopu prilagoditev schengenskemu režimu zmanjšali število kabin za nadzor potnih listov ter zamenjali nekatere označbe na potniškem terminalu.

Tok vseh potnikov do varnostnega nadzora ostaja isti, po varnostnem nadzoru pa se morajo mednarodni potniki odpraviti še na kontrolo potnih listov na novi lokaciji.

V schengensko območje je skupaj vključenih 27 držav, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Za potnike novega mednarodnega letališča v Splitu se ne bo spremenilo skoraj nič.
Za prilagoditev nekaj milijonov eurov

Kot navajajo hrvaški mediji, vodstva vseh mednarodnih letališč na Hrvaškem trdijo, da z veseljem pozdravljajo nova pravila in poudarjajo, da za t.i za schengenske potnike ta sprememba pomeni izjemno hiter prehod skozi letališko zgradbo ob prihodu na Hrvaško.

Tako na zagrebškem letališču ocenjujejo, da bo potnik le z ročno prtljago, ki prihaja iz schengenskega območja, od izstopa iz letala do izstopa iz letališke stavbe potreboval pet do 10 minut, podobno ocenjujejo tudi za druga letališča.

Upravi zadrskega in zagrebškega letališča sta zaradi uvedbe schengna največ vlagali v prostorske spremembe. V Zadru so v obnovo vložili kar 2,2 milijona evrov. Kot začasno rešitev so ob obstoječo letališko zgradbo postavili montažne elemente oziroma kontejnerje.

Ob pristanku letala na mednarodnem letu bodo potniki usmerjeni proti tem zabojnikom, ki bodo služili kot neschengenski terminal z dvema izhodoma, kjer bo nameščena letališka policija. Schengenski potniki, ki imajo od danes status potnika v notranjem prometu, bodo potovali skozi obstoječo letališko stavbo.

Na zagrebškem letališču “Franjo Tuđman” niso bila potrebna posebna gradbena dela, so pa za ureditev novega toka potnikov in vse druge prilagoditve porabili okoli milijon evrov. Z novo ureditvijo bodo namreč vsi odhajajoči potniki tako kot doslej varnostno pregledani v tretjem nadstropju, nato pa se skupaj spustili v drugo nadstropje, kjer bodo prešli prostor brezcarinske trgovine.

Za potnike na mednarodnih letih so na letališču vzpostavili več neschengenskih izhodov, ki so ločeni od tistih za domači promet. Poslovni salon bodo od danes lahko uporabljali vsi potniki, ki imajo vozovnico v poslovnem razredu ali so to storitev plačali, ne le tisti, ki potujejo na mednarodnem letu.

Število potnikov na hrvaških letališčih vztrajno raste;
letos jih samo v Zagrebu pričakujejo približno 3,2 milijonov, skoraj enkrat toliko pa tudi v Splitu.

Struktura prometa na zagrebškem letališču je bila do včeraj 80 odstotkov mednarodnih, ostalo pa domačih letov. Zdaj pričakujejo, da bo okoli 70 odstotkov domačih letov in 30 odstotkov mednarodnih.

Ker je bil potniški terminal na splitskem letališču pred štirimi leti rekonstruiran in razširjen, letališče je tako rekoč novo, za uporabo schengenskih pravil potovanja niso bile potrebne posebne spremembe, le kabine za mejno kontrolo so bile prestavljene na drugo lokacijo v odhodnem delu potniškega terminala.

Podobne spremembe so bile izvedene na letališčih v Pulju, Reki in Dubrovniku. Na osiješkem letališču so uspeli zagotoviti posebne prehode za potnike na domačih in mednarodnih letih.

Glede na majhno število letov se ti ne prekrivajo, zato priprave na schengenska pravila niso bile zahtevne. Čeprav bo ukinjeno preverjanje osebnih dokumentov za potnike na notranjih letih, kamor sodijo vsi iz schengenskega območja, policija opozarja, da morajo imeti vsi s seboj osebno izkaznico ali potni list.

Kar se tiče mednarodnih potnikov, se zanje nič ne spremeni. Policija bo te potnike pregledovala prek Državnega sistema nadzora državne meje, preverjala jih bo tako kot doslej v nacionalnih bazah podatkov, Interpolovih bazah podatkov, schengenskem informacijskem sistemu in številnih drugih varnostnih bazah, še prenašajo hrvaški mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: