Vrh EU: Za dolgoročno konkurenčnost pomembno tudi povečanje sredstev za raziskave in razvoj! V Nemčiji že 70 odstotkov delodajalcev išče kadre z digitalnimi veščinami

Podjetja v Nemčiji posebej intenzivno iščejo kader z digitalnimi veščinami, ugotavljajo analitiki münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ti so v obdobju od leta 2019 do sredine leta 2022 preučili 1,8 milijona oglasov delodajalcev v Münchnu in na Zgornjem Bavarskem. Kot se je izkazalo, se digitalne veščine pričakuje v 70 odstotkih.

Poleg specialističnih znanj je za iskalce zaposlitve vse bolj pomembno, da imajo veščine, ki jim omogočajo hitro prilagajanje tehnološkim spremembam, je raziskavo pospremil Oliver Falck iz Ifa.

Podjetja si po njegovih besedah posebej želijo digitalnih veščin, veščin razreševanja problemov in prilagajanja. Najbolj po tovrstnih znanjih povprašujejo IT in telekomunikacijska podjetja, takoj za njimi pa so proizvajalci strojne opreme.

Fotografija je simbolična.
(Foto: ThisIsEngineering)

Za dolgoročno konkurenčnost pomembno tudi povečanje sredstev za raziskave in razvoj

Voditelji držav članic EU so včeraj pozvali k nadaljevanju dela za zagotavljanje dolgoročne konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Pri tem so po besedah Charlesa Michela, predsednika Evropskega sveta, poudarili pomen zmanjšanja administrativnega bremena, potrebo po večjih naložbah v inovacije ter več sredstev za raziskave in razvoj.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je pojasnila, da si je EU že pred približno 20 leti zastavila cilj, da bo za raziskave in razvoj namenila zasebna in javna sredstva v višini treh odstotkov bruto domačega proizvoda, vendar pa je trenutno pri 2,3 odstotka.

V sklepih se je Evropski svet zavzel za poglobitev unije kapitalskih trgov, kar je poleg dokončanja bančne unije po besedah predsednice komisije ključno za sprostitev zasebnih naložb.

Za javne naložbe pa so ključne vzdržne javne finance, še prenaša STA.

(mbo)

Komentiraj