Upokojenci, osebe, starejše od 65 let, invalidi in vojni veterani, ki imajo brezplačno vozovnico za javni promet na območju Slovenije, bodo mestni promet lahko odslej brezplačno uporabljali tudi v Kranju, na Jesenicah, v Kopru, Celju, Krškem in v Novem mestu.

Pravico bodo uveljavljali z IJPP kartico, ki je denimo že v uporabi v Ljubljani in Mariboru.

Spomnimo: gre za elektronsko čip kartico, ki omogoča uporabo enotne IJPP vozovnice, ta pa je končni produkt projekta integriranega javnega potniškega prometa, ki ga izvaja Ministrstvo za infrastrukturo.

Vsem upravičencem, ki že imajo rdečo kartico oziroma kartico IJPP in vozovnico za območje Slovenije, se bo nova vozovnica za mestni promet zapisala na kartico avtomatsko ob prvi vožnji z medkrajevnim prevozom ali mestnim prevozom.

Občina Velenje tem kategorijam potnikov že nudi brezplačen prevoz, kot že omenjeno pa prav tako mestni občini Ljubljana in Maribor.

Izboljšanje infrastrukture samo po sebi najbrž še ne bo prineslo občutno večjega števila uporabnikov.
Javni potniški promet katastrofalno

Javni potniški promet je sicer v Sloveniji v malodane katastrofalnem stanju, vsaj kar se uporabe tiče in glede na to, da se infrastruktura počasi, a vztrajno izboljšuje.

Tako ste pred dnevi na tem portalu lahko brali, da so bili lani z javnimi prevoznimi sredstvi opravljeni zgolj trije odstotki vseh poti.

Več sicer izveste s klikom na sledečo povezavo: https://mariborskiodmev.com/2022/05/30/lani-vec-kot-dve-tretjini-dnevnih-poti-opravljenih-z-avtomobilom-v-razmislek-samo-minuli-teden-ceste-terjale-stiri-zivljenja/

(mbo)